Speciaal voor 55-plussers die op zoek zijn naar inspiratie, verdieping of graag in gesprek willen met andere cultuurliefhebbers brengen wij twee keer per jaar 'Uit de Kunst'. Een programma vol lezingen, workshops, concerten en andere mooie activiteiten. Met elke keer een ander thema als inspiratiebron.

Dit voorjaar bieden we je vol trots een nieuw programma aan met dit keer als thema De Jaren '60

Een programma dat weer bol staat van mooie, inpsirerende en vooral gezellige activiteiten.

Uiteraard wordt ook deze editie gepresenteerd tijdens een gratis feestelijke middag in onze Theaterzaal op

vrijdag 10 maart van 15:00 - 17:00 uur

Live muziek, voorproefjes, inspiratie en kennismakingen met onze docenten en met gelijkgestemden. Laat het ons weten als je hier ook bij wilt zijn via dit mailadres (naam en met hoeveel personen). Je bent van harte welkom!

Wil je op de hoogte gehouden worden van alle 55+ activiteiten? Laat het ons dan weten via dit mailadres

Uit De Kunst

De Jaren '60

 

 

Workshop Pop Art | Maak je eigen strip-afbeelding 

Raak geïnspireerd door het bijzondere werk van Roy Lichtenstein, een Amerikaanse Pop Art kunstenaar uit de jaren '60. Zijn werk werd beïnvloed door populaire reclame en de stijl van het stripverhaal. Kenmerkend is het gebruik van de kleuren rood, geel, blauw met zwarte lijnen. Hij haalde afbeeldingen uit tijdschriften en strips die hij sterk heeft vergroot.

Tijdens deze workshop wordt je uitgenodigd om zelf een creatieve compositie te bedenken in tekst en/of figuur en verder uit te werken op schildersdoek.

Docent: Sylvia Essenberg
Wanneer: maandag 17 april, 13:30-  16:30 uur
Prijs: € 37,50 (incl materiaal)  & inclusief koffie/ thee in de pauze

aanmelden

Workshop Keramiek: Kleisporen 

Eenvoud, kleurrijk en herhaling vinden we terug kenmerkende beelden in de sixties. In deze keramiekworkshop haal je inspiratie uit mode, behang en andere motieven.

Het uitgekozen motief (dat je als voorbereiding op deze workshop meeneemt) breng je over op gips, Vervolgens grafeer je de contouren en wrodt er een kleiplan overheen gedrukt. Dit is het reliëf dat je gaat verwerken tot bijvoorbeeld een vaas of pot. Het reliëf wordt met engobe ingeschilderd. 

De vorm, decoratie en kleur bedenk en maak je allemaal zelf. Maar uiteraard krijg je genoeg voorbeelden, is er een videopresentatie, voldoende beeldmateriaal, uitleg en begeleiding.

Deze workshop is voor de beginnende en voor de ervaren deelnemer. We werken met speciale klei, voor handvormers en draaiers.


Docent: Peter Waltman
Wanneer: zaterdag 25 maart, 10:00 - 16:00 uur
Prijs: 65,00 (inclusief materiaal & inclusief koffie / thee in de pauze)

aanmelden


 

Workshop Textiel: Chiffonsjaal beschilderen

De jaren zestig was qua kleding een kleurrijke tijd: zwierige lange rokken, kleurrijke tunieken  en bijpassende haarbanden. De t-shirts herkennen we aan cirkelvormige patronen vaak zelf gemaakt door met elastieken gedeeltes af te binden en dan te verven. 

In deze workshop ga je een witte transparante chiffon zijden sjaal ( 180x 45 cm) omtoveren tot een kleurrijke sjaal, met kleurige vlakken waarin je bloemen kunt herkennen. We kunnen de magnetrontechniek met afbinden als basis gebruiken en daarna plat op tafel de vlakken tot bloemen uitwerken. Dit alles wordt gedaan met zijdeverf die gestoomd wordt om de licht - en was echtheid te garanderen. Het werken met was en/of zwart lijnaccenten is mogelijk.

Jouw eigen unieke en kleurrijke zomerse sjaal is het resultaat!

Docent: Annelies de Graaf 
Wanneer: donderdag 23 maart, 9.00-12.00 uur 
Prijs: € 37,50 (inclusief materialen & koffie / thee in de pauze)

aanmelden


 

Workshop Pop Art: Schilder je eigen Keith Haring

Raak geïnspireerd door het bijzondere werk van Keith Haring, een Amerikaanse Pop Art kunstenaar die is opgegroeid in de jaren '60. Zijn werk is cartoonachtig en wordt soms ook graffiti-art of moderne kunst genoemd. Naast het verblijden van mensen, met zijn vaak kleurrijke en bijzondere stijl, hadden zijn werken vaak ook een (politieke) boodschap.  
Tijdens deze workshop ga je zelf aan de slag om een creatieve compositie te bedenken en verder uit te werken op schildersdoek. 

Docent: Sylvia Essenberg
Wanneer: maandag 15 mei, 13:30 - 16:30 uur
Prijs: € 37,50 (inclusief matreialen & koffie / thee in de pauze)

aanmelden


 

Lezing: van Pop Art tot Op Art


Na de Tweede Wereldoorlog proberen kunstenaars zich te bevrijden uit het keurslijf van de traditie. De twee belangrijkste locaties van de moderne kunst worden New York en Parijs. Daar komen kunstenaars van over de hele wereld naar toe, om te experimenteren met nieuwe vormen en technieken.
Als reactie op de abstracte schilderkunst ontstaat de Pop Art, met herkenbare elementen uit de nieuwe consumptiecultuur, zoals in het werk van Andy Warhol en David Hockney.
Maar de abstractie wordt door anderen juist verder doorgevoerd tot Minimal Art en Zero. Denk ook aan de optische effecten van Vasarely in de Op Art.

Docent Patricia Huisman
Wanneer: donderdag 23 maart, 13:30 tot 15:30 uur
Prijs: € 19,50 (inclusief koffie/ thee in de pauze)

aanmelden


 

Lezing kunst: Van Hyperrealisme tot Land Art


De jaren zestig vormen een dynamische periode met vele bijzondere ontwikkelingen in de kunst. Revolutionair was het idee dat je ook iets anders kan maken dan schilderkunst en beeldhouwkunst.
Hele nieuwe kunstvormen doen hun intrede, zoals de happening en de performances van Marina Abramovic en Ulay. Duane Hanson maakt levensechte mensfiguren en geeft daarmee het Hyperrealisme een impuls.
Gilbert en George gaan nog een stap verder en exposeren zichzelf als sculpturen.
Grootschaligheid is het motto in de Land Art, zoals bijvoorbeeld de inpakprojecten van Christo & Jeanne-Claude.
 

Docent: Patricia Huisman
Wanneer: donderdag 30 maart, 13:30 tot 15:30 uur
Prijs: € 19,50 (inclusief koffie/ thee in de pauze)

aanmelden

Lezing Muziek: de periode 1960 - 1964


Waar is de Nederlandse muziek uit de jaren '60 op gebaseerd? Wat waren de ontwikkelingen? Welke invloed hadden de protest bewegingen, zoals de Provo's en de Hippies? En hoe stond dit alles in verhouding tot de algemene ontwikkelingen in de wereld?

Om deze verhalen te illustreren zal veel foto- en filmmateriaal te zien zijn. En zijn er uiteraard veel geluidsvoorbeelden te horen, die veelal vanaf vinyl gedraaid zullen worden.
Deze lezing en het vervolg (periode 1964 - 1969) zijn een must voor iedereen die deze tijd bewust heeft meegemaakt. Maar uiteraard is iedereen welkom die meer over dit decennium te weten wil komen.

Datum: Woensdag 10 mei, 19:30 - 22:00 uur
Docent: Sjaak van Vugt
Prijs: 19,50 per lezing (inclusief koffie/ thee in de pauze)

aanmelden

Lezing Muziek: de periode 1965 - 1969


Waar is de Nederlandse muziek uit de jaren '60 op gebaseerd? Wat waren de ontwikkelingen? Welke invloed hadden de protest bewegingen, zoals de Provo's en de Hippies? En hoe stond dit alles in verhouding tot de algemene ontwikkelingen in de wereld?

Om deze verhalen te illustreren zal veel foto- en filmmateriaal te zien zijn. En zijn er uiteraard veel geluidsvoorbeelden te horen, die veelal vanaf vinyl gedraaid zullen worden.
Deze lezing en de voorgaande (periode 1960 - 1964) zijn een must voor iedereen die deze tijd bewust heeft meegemaakt. Maar uiteraard is iedereen welkom die meer over dit decennium te weten wil komen.

Datum: Woensdag 24 mei, 19:30 - 22:00 uur
Docent: Sjaak van Vugt
Prijs: 19,50 per lezing (inclusief koffie/ thee in de pauze)

aanmelden

Lezing: Onze jaren '60 in Zoetermeer

Weer even terug naar de jaren zestig in Zoetermeer? We nemen je mee naar de tijd van het naoorlogse boterdorp dat zou gaan uitgroeien tot de hedendaagse grote stad. Je ging naar de middelbare school in Den Haag of Voorburg, je was langharig of kortzichtig, luisterde naar the Beatles of the Stones. Je ging naar een fuif, een dansavond, of een beatconcert van een bandje. Je had je eerste vriendje of vriendinnetje. Ach ja, die jaren zestig…

Architectuur in Zoetemeer                                                                                                                  
Zoetermeer krijgt in de jaren zestig te maken met plannen voor Groot Zoetermeer. Hieruit voort zijn de plannen voor de groeistad, de nieuwe stad: New Town Zoetermeer, ontstaan. De jaren zestig zijn ook een tijd van ongekend optimisme en mogelijkheden, ook door de nieuwe en snellere bouwtechnieken. Hier in Zoetermeer zijn dé voorbeelden uit de bouwkunst van de jaren zestig te zien in het oude centrum van Zoetermeer, in het Dorp/ de Dorpsstraat en de eerste uitbreidingswijken van de compacte stad die hier aan grenzen. 

Het leven in Zoetermeer                                                                                    
In het tweede deel van deze lezing duiken we verder Zoetermeer in, even helemaal terug naar het leven in deze stad, met persoonlijke verhalen over en herinneringen aan het leven van jongeren in de jaren zestig in het dorp(je) Zoetermeer. Met interessante verhalen, muziek, beeld en film wordt je meegenomen in de Zoetermeerse jeugdcultuurgeschiedenis, met aandacht voor de gebeurtenissen in de grote wereld om hen heen. Maar ook en vooral wat er in het dorp zelf gebeurde, hoe jongeren hun tijd doorbrachten in die tijd. Kortom: Een happening terug in de tijd en ophalen van lang vervlogen herinneringen…

Niek Nieuwenhuijsen bracht in 2018, samen met zijn neef Henk Roos en enkele andere Boomers, voor het Historisch Genootschap Oud Soetermeer het boek ‘The Young Ones’ uit behorende bij de gelijknamige tentoonstelling. Je ontvangt na afloop zowel het boek als de dvd.

Tip: de architectuurwandeling (op 11 april) is een mooi vervolg op deze lezing.

Docenten: Simone Langeveld, Willem Hermans, Niek Nieuwenhuijsen en Henk Roos
Wanneer: 4 april, 14:00 – 16:30 uur
Prijs: 19,50 (inclusief koffie/ thee in de pauze)

aanmelden


 

Architectuurwandeling in Zoetermeer

Na de zogenaamde ‘kom-uitbreidingen' van Zoetermeer in de jaren dertig en veertig en direct na de WOII, krijgt Zoetermeer in de jaren 50 en 60 te maken met plannen voor Groot Zoetermeer. Hieruit zijn de plannen voor de groeistad, de nieuwe stad: New Town Zoetermeer, ontstaan.
De jaren zestig zijn ook in Zoetermeer een tijd van ongekend optimisme en mogelijkheden ook door de nieuwe snellere bouwtechnieken. Het levert zichtbare producten voor anders wonen, werken maar ook naar de kerk gaan.
In de stad zijn dé voorbeelden uit de bouwkunst van de jaren zestig te zien in het oude centrum van Zoetermeer (wijk Dorp/Dorpsstraat)  en de eerste uitbreidingswijken van de compacte stad die hieraan grenzen. 


Docenten: Simone Langeveld en Willem Hermans
Datum: 11 april, 14:00 uur – 16:00 uur (verzamelen in de lounge van het CKC gebouw)
Prijs: € 16,50 (inclusief koffie/ thee na afloop van de wandeling)

aanmelden

Lezing architectuur: Van less is more naar de verbeelding
 

In de jaren zestig van de twintigste eeuw krijgt het vooroorlogs modernisme, dat zich in de jaren vijftig middels de wederopbouw als belangrijke stijl heeft gemanifesteerd, steeds meer varianten. Sommige stellen zich kritisch op tegenover het “minder is meer” mantra. Naast aluminium en glas wordt ook beton als bouwmateriaal verder onderzocht, waarbij het brutalisme haar naam krijgt van het Franse woord voor onbewerkt beton; concrete brut. Grootmeesters als Le Corbusier, Louis Kahn en Oscar Niemeyer bouwen over de hele wereld.

Het structuralisme en bijbehorende metabolisme roepen op om weer naar de menselijke schaal te kijken en probeert daarbij passende structuren en eenheden te vinden. Belangrijke architecten zijn de Nederlanders Aldo van Eyck en Herman Hertzberger.

Architectuurcriticus Kenneth Frampton schets met zijn kritisch regionalisme een architectuur die enigszins in het tijdloze modernisme past maar anderzijds, door materiaal gebruik en nadruk op de plek, aansluit bij lokale tradities. Bijzondere oeuvres van uiteenlopende architecten als Alvar Aalto, Jorn Utzon, Charles Correa, Geoffry Bawa, Rafaele Moneo, Alvaro Siza en vele naderen worden hierbij ontsloten.

Het neo futurisme van Archigram, Superstudio e.a. is niet zozeer uit om architectuur daadwerkelijk te bouwen, maar wil de verbeelding aan de macht. En keert zich daarmee het meest af van het modernistisch mantra van “less is more”. Hiermee doemt het postmodernisme al op met “less is a bore”. 

Docent: Oene Dijk
Wanneer: vrijdag 14 april, 14:00 – 16:00 uur
Prijs: € 19,50 (inclusief koffie/ thee in de pauze)

aanmelden


 

Lezing: Revolutionaire mode

 

De jaren zestig stonden bol van de veranderingen. Ook op modegebied waren er revolutionaire omwentelingen. De keurige couturemodellen van toonaangevende Parijse modehuizen dicteerden niet langer wat er doorsijpelde naar de winkels.
Nieuwe ontwerpers lieten vanuit swingend Londen luidruchtig van zich horen.

Nog nooit in de geschiedenis was de roklengte zo kort geweest en plots gaf de jeugd de toon aan.
Hoe kon de jeugd de ‘modemacht’ grijpen, wie waren deze ontwerpers en wat werd de rol van de gevestigde couturehuizen?

 

Docent: Els de Baan
Wanneer: dinsdag 23 mei, 10:00 – 12:30 uur
Prijs: € 19,50 (inclusief koffie/ thee in de pauze)

 

aanmelden

Lezing Design: Van robuust naar space en pop 

We worden omringd door design: de meubelen waarop en waaraan u zit; het bestek, borden, glazen kopjes die u op dagelijkse basis gebruikt; de apparaten die u elke dag weer aan en uitzet….Dit alles is allemaal ontworpen. En niet alleen vanuit een functioneel of gebruiksprincipe, maar ook vanuit esthetische overwegingen.
Design weerspiegelt ook de Zeitgeist, de tijd waarin het gemaakt wordt. In de jaren zestig is dit een periode van rebellie en opstand tegen de gevestigde orde. Dit is ook zichtbaar in het design, waarbij de topontwerpers voortborduren op ambachtelijke tradities maar dit verrijken met nieuwe vormen en nieuwe materialen. 

Terwijl het solide, emotieloze, functionele ontwerp van de jaren vijftig werd bepaald door de oorlogsjaren, keken de jaren zestig uit naar de toekomst. In plaats van 'geen experimenteren' was het motto in de designwereld nu 'alles is mogelijk'. Dit optimisme werd gedreven door technologische vooruitgang, economisch herstel en een jonge, goedbetaalde generatie die niet alleen naar emotionele, maar ook naar visuele sensualiteit verlangde. Er was vraag naar fantasierijke vormen, felle kleuren en nieuwe materialen in het interieurontwerp, evenals naar alternatieve levensstijlen, hallucinogene stoffen en popmuziek.

De nieuwe kunststoffen maakten het mogelijk om goedkope producten in massa te produceren. Het resultaat was een echte designhausse, waarvan de Italiaanse designfabrikanten vooral profiteerden. 
Het geloof in de nieuwe kunststoffen bleef ongebroken, omdat het verder werd benadrukt in de space age look. 
Daarnaast is er de invloed van de Pop Art beweging in het verlangen van een nieuwe esthetiek met trefwoorden als massaproductie, humor en ironie.

Docent: Oene Dijk
Wanneer: vrijdag 12 mei, 14:30 – 17:00 uur
Prijs: € 19,50 (inclusief koffie/ thee in de pauze)

aanmelden

De Luisterclub en de jaren '60


Uiteraard staan in de Luisterclub maar liefst twee middagen de heerlijke muziek uit de jaren ‘60 centraal ! Aan bod komen de bekende
Nederlandse en buitenlandse pop-, rock-, beat-, psychedelische rock- , blues rock- en folk rock groepen en artiesten. Ook de jazzmuziek, instrumentale en filmmuziek zullen zeker niet ontbreken. 

Neem vooral je favoriete CD’s en LP’s uit de jaren 60 mee. Of stuur je Youtube links van te voren even naar Ruud van Wijngaarden 

Let the good times roll!

Docent: Ruud van Wijngaarden
Data: 13 en 20 april, 13:30 - 16:30 uur
Gratis (aanmelden niet nodig)

Muziekcafé: The Scarlets

Een nieuwe vaste activiteit, die meerdere keren per jaar geprogrammeerd zal worden, met oa live optredens van bands en artiesten. Het eerste Muziekcafé zal uiteraard volledig in het teken van de jaren '60 staan, met de legendarische Haagse band The Scarlets. Hun liefde voor The Beatles is overduidelijk, maar ook andere bekende nummers uit de jaren '60 staan op het repertoire. Niet alleen luisteraars maar ook dansliefhebbers komen aan hun trekken tijdens deze muziekavond.

John van Alff zal als dj in de pauze voor passende muziek zorgen.

Kom ook gezellig langs!
 

Datum: Vrijdag 19 mei, 19:30 - 22:30 uur (zaal open om 19:15 uur)
Prijs: € 12,50

aanmelden

Luisteren en dansen met Westcoast

De 4 mans band Westcoast speelt hits uit de jaren 60. Hun muziek loopt uiteen van melodieuze pop, folk en beat tot stevige rock (& roll) vol met meerstemmige harmonieën en pure geluiden uit deze periode. 

Deze middag wordt een feest van herkenning, wat nog eens wordt benadrukt door de instrumenten en versterkers die in de jaren '60 gebruikt werden.

John van Alff bekend als disc jockey bij de legendarische “Sound of the ‘60 Zoetermeer” zal tussendoor de muziek uit die
onvergetelijke jaren draaien. 

Let the good times roll!

Datum: zondag 30 april, 14:00 - 17:00 (zaal open om 13:45 uur)
Prijs: € 12,50 

aanmelden

Meezingen met musicals


Zeg je 60-er jaren, dan zeg je de oude musicals! Heerlijk om mee te zingen met klassiekers uit bv the Sound of Music, Fiddler on the Roof, Westside Story of Hello Dolly.  

Het maakt niet uit of je een ervaren zanger bent, of vooral thuis in de badkamer galmt, iedereen kan meedoen. 

Docent: Liselet van Gent
Datum: vrijdag 31 maart 10:00 – 12:00 uur 
Prijs: € 14,50 (inclusief koffie/ thee in de pauze)

 

aanmelden


 

Musicaldans Cats


Gebaseerd op de dichtbundel Old Possum's book of Practical Cats van T.S. Eliot en gecomponeerd door Andrew Loyd Webber: de musical Cats.
Alleen al in Londen heeft deze musical bijna 9000 keer op het podium gestaan!
Het verhaal speelt zich af op een vuilnishoop en gaat over het leven van de katten die daar leven en hun jaarlijkse speciale bal-avond.

In deze workshop gaan we de originele gebaren en posities op eenvoudige wijze gebruiken bij het uitvoeren van de dansen.
Danservaring is niet nodig. Trek lekker zittende kleding aan.

Docent: Yolanda Germain
Datum: 17 mei, 14:30-16:00 uur
Prijs: € 14,50 (inclusief koffie/ thee in pauze)

aanmelden


 

 

 

 

ONZE VASTE ACTIVITEITEN
voor 55-plussers

 

 

Klassiek ballet 55+

Balletles voor de oudere jeugd

Tegenwoordig zijn we nog steeds jeugdig van geest en we willen zo veel mogelijk genieten van de dingen waar we vroeger geen tijd voor hadden. We willen vooral dingen doen waar we ons goed bij voelen. Alleen nu op zo’n manier dat het goed voor je is en je er echt van kan genieten en dat doen we in deze balletles!

Ieder op zijn niveau natuurlijk en vanuit het idee, het moet vooral goed voelen en leuk zijn. Leuk is het zeker, vinden de cursisten. 

Meer informatie

Luisterclub: samen van muziek genieten met de luisterclub

Jouw favoriete muziek delen met anderen en nieuwe muziek ontdekken? Kom dan elke 2e en 4e donderdag van de maand naar CKC & partners voor de Luisterclub.
Naast het samen luisteren, bespreken we ook de muziek. Kortom een gezellige en inspirerende middag met andere muziekliefhebbers.
Aan deelname zijn geen kosten verbonden en je hoeft je niet van tevoren aan te melden. Kom gewoon een keertje een kijkje nemen.

Klik hier voor alle data

Ons Seniorenpanel
Dit programma kwam ook deze keer tot stand in overleg met ons seniorenpanel. ZIj hebben geholpen dit programma zo passend en aantrekkelijk mogelijk maken voor alle senioren in Zoeterneer. Wil je weten wie ons seniorenpanel is en wat ze doen? klik dan hier.