Speciaal voor 55-plussers die op zoek zijn naar inspiratie, verdieping of graag in gesprek willen met andere cultuurliefhebbers brengen wij twee keer per jaar 'Uit de Kunst'. Voor dit programma vormt telkens één land de inspiratiebron. In dit najaar is dat Italië.

Kom je samen met iemand? Altijd gezellig. Maar je bent alleen net zo welkom. Je ontmoet bij ons veel mensen met dezelfde interesse. Met een kopje koffie of thee binnen handbereik raak je al snel in gesprek. Toch nog twijfels? Stuur een e-mail naar mvc@ckc-zoetermeer.nl, dan brengen we je in contact met de leden van ons seniorenpanel die je alles kunnen vertellen over het programma en de activiteiten.

Veilig en prettig
Om de veiligheid te kunnen waarborgen wijken we met al onze activiteiten (indien nodig) uit naar grotere ruimtes. Zo vinden de lezingen niet in ons Auditorium plaats, maar in de grote Theaterzaal of in bijvoorbeeld Podium 2.06. Ook tijdens de koffie & thee in de pauze wordt er voldoende ruimte gereserveerd waardoor we echt afstand kunnen houden. Heb je toch zorgen of vragen? Mail (info@ckc-zoetermeer.nl) of bel (079-3161411) ons dan gerust.

LEZINGEN

Lezing | La dolce cinema

Iconische Italiaanse films

Italiaanse films zijn onvergetelijk. Anita Ekberg die in de Trevi-fontein in Rome roept naar Marcello (Mastroianni) staat op ons netvlies gebrand. Gerlinda Heywegen vertelt over de Italiaanse filmgeschiedenis, vergeten pareltjes en praat met jou over deze iconische films. Met aandacht voor bijvoorbeeld Una Giornate Particolare, Il Postino, La Vita e Bella en La Grande Bellezza en Don Camillo met Fernandel. Gerlinda Heywegen is filmprogrammeur/programmamaker voor diverse filmvertoners en -festivals.

Datum 4 november 2020
Tijd 10.00 - 12.30 uur
Prijs € 14,50 incl. koffie/thee in de pauze
Door wie Gerlinda Heywegen

 

Lezing | Moderne Italiaanse architectuur

Laat je meevoeren in de moderne Italiaanse architectuur

Futurist Sant Elia schetst in de vroeg-20e-eeuwse architectuur een nieuwe wereld met zijn Citta Nouva. In het interbellum zien we een monumentale architectuur ontstaan en na WO II blinkt onder andere Gio Ponti uit met zijn Olivetti-toren. De Italianen blijven stijlvolle architectuur creëren, zoals in het postmodernisme van Grassi, Mendini en Natalini. Zij realiseren ook in Nederland bijzondere architectuur. Oene Dijk, expert stedenbouw en architectuur, voert je mee in de Italiaanse architectuur.

Datum 19 januari 2021
Tijd 13.30 - 16.00 uur
Prijs € 14,50 incl. koffie/thee in de pauze
Door wie Oene Dijk

Aanmelden

Lezing | Lang leve de Opera

Lang leve het leven!

Drie eeuwen lang was Italië toonaangevend voor de opera-ontwikkeling in Europa. In grote stappen gaan we door deze eeuwen heen met heel veel  mooie bekende en minder bekende operamuziek van o.a. Monteverdi, Händel, Mozart, Bellini, Verdi en Puccini.
Met beeld-en geluidsfragmenten word je meegenomen op een muzikale reis door 300 jaar Italiaanse opera.

Datum 27 januari 2021
Tijd 14.00 - 16.30 uur
Prijs € 14,50 incl. koffie/thee in de pauze
Door wie Joep Annegarn

Aanmelden

Lezing | Design van Italiaanse mode en accessoires

Wat maakt Italiaanse mode Italiaans?

Al in de Renaissance liep het land voorop met het vervaardigen van exclusieve stoffen, maar ook nu is het nog steeds een belangrijke exporteur van luxe goederen. Kleding, shawls, tassen en schoenen van modehuizen en bedrijven zoals Prada, Versace en Dolce & Gabbana zijn wereldwijd gewild. Modekenner en kunsthistorica Els de Baan neemt je mee door de Italiaanse mode-achtergronden en belicht uiteenlopende designers, invloeden en uitingen.

Datum 20 november 2020
Tijd 10.00 - 12.30 uur
Prijs € 14,50 incl. koffie/thee in de pauze
Door wie Els de Baan

 

MEEZINGCONCERT | LUISTERCLUB

Muziekluisterclub

Muziekliefhebbers genieten samen

De muziekluisterclub maakt gedurende 2 middagen een reis door de Italiaanse muziek met bekende zangers zoals Caruso en klassieke- en barokcomponisten zoals Albinoni, Vivaldi en Verdi. Uiteraard komt ook populaire muziek aan bod van bijvoorbeeld Van Wood, Adriano Celentano, Paolo Conte en Laura Pausini. Ook de jazz en de instrumentale muziek zullen vanzelfsprekend niet ontbreken. Neem vooral ook jouw favorieten mee in de vorm van CD’s, LP’s en muziekbeelden! 

Data 1 & 15 oktober 2020
Tijd 14.00 - 16.30 uur
Prijs Toegang gratis
Door wie Ruud van Wijngaarden

Aanmelden is niet nodig, je bent van harte welkom!

De muziekluisterclub is op de eerste en derde donderdag van de maand.

Lees er meer over

Italiaanse meezingers en Bel Canto - geannuleerd

Geniet van prachtige, Italiaanse aria’s en zing vooral mee

Samen emotievolle en virtuoze aria’s  beluisteren en meezingen met prachtige liederen, die kippenvel oproepen en je in vuur en vlam zetten.
Klopt je hart voor de Italiaanse opera en raak je in vervoering door Bel Canto? In deze workshop met unieke samenstelling geniet je luisterend van de beroemde aria’s die live worden gezongen door solozangeres Sandra van den Brand. Waarna het de beurt is aan jou en de andere deelnemers om de bekende liederen in te zetten als ‘O sole Mio’ en ‘Bella Ciao’, als je dat wilt. Sandra van den Brand geeft als zangpedagoge de juiste aanwijzingen om alles nog beter te laten klinken en het een echt operagevoel te geven. Luister en zing vooral mee, uit volle borst!

Sandra van den Brand is een enthousiaste zangpedagoge met bloeiende lespraktijk op zowel CKC & partners als daarbuiten en zingt regelmatig als soliste bij diverse evenementen, zoals de Hoge Veluweloop en de Kunstkaravaan. Laat je verrassen door muziek van Mozart en Bocelli; luister en zing mee!

Datum 16 oktober 2020 - geannuleerd
Tijd 14.00 - 15.30 uur
Prijs € 9,50
Door wie Sandra van den Brand

 

WORKSHOPS

Workshop | Dans de Tarantella (geannuleerd)

Leer dansen als op een Italiaanse bruiloft

De Tarantella is van oorsprong een populaire Italiaanse dans die wordt gekenmerkt door snel ronddraaien van dansende paren.
Dat kan helaas in deze Corona tijd niet. De docent is echter creatief genoeg om met de ingrediënten van de Tarantella een dans te maken waarin je geen contact maakt met een ander persoon maar waarin je toch het gevoel krijgt dat je op een Italiaanse bruiloft bent.
Het wordt in ieder geval een vrolijke en enerverende dansworkshop.

Datum 5 oktober 2020
Tijd 14.00 - 15.00 uur
Prijs € 9,50
Door wie Nathalie Sormani

Aanmelden niet meer mogelijk

Workshop | Glasworkshop Panorama Italia

Maak een reliëf in kleurrijk glas

In deze workshop gaan we van een glasplaat een schilderij in reliëf maken. Jouw eigen beeld van Italië staat daarbij centraal. Het kan een landschap zijn, maar ook een kerk of een stadsbeeld. We gaan glas snijden, breken en een mooie compositie maken. Het reliëf kan naar wens gekleurd worden met glaskorrels. Aan het eind van de workshop gaat het de oven in. Het werk kun je op een later moment ophalen.

Data Beide workshops helaas vol (30/10 en 15/1)
Tijd 13.00 - 15.30 uur
Prijs € 29, inclusief materiaal en koffie/thee
Door wie Martine Knoppert

Aanmelden niet meer mogelijk

Workshop | Schilderen Toscaans landschap

Maak je eigen zonovergoten schilderij

Het Toscaanse landschap is heel mooi en zeer karakteristiek. De heuvels, de cipressen, de kleuren, het licht en de zon maken het tot iets unieks. In deze workshop schilder je je eigen Toscaanse landschap vanuit je geheugen, een foto of gewoon je fantasie. Aan het einde van de workshop ben je de trotse bezitter van je eigen unieke schilderij. Je hebt voor deze workshop geen schilderervaring nodig. De workshop wordt begeleid door Andrzej Wawrzyniak.

Data 13 oktober 2020 (27 okt. aanmelden niet meer mogelijk)
Tijd 9.30 - 12.30 uur
Prijs € 29 incl. materiaal en koffie/thee
Door wie Andrzej Wawrzyniak

Aanmelden

Workshop | Keramiek Italiaans tafelpronkstuk - Centrotavola 

Een tafelpronkstuk met eigen handen maken als elegante decoratie die een leven lang meegaat

Een uniek en creatief object in het midden van de tafel wordt altijd gewaardeerd. Het kan helpen als ijsbreker voor gasten of als eyecatcher in huis. Een eigen handgemaakte keramiek object als tafelmiddelpunt is een kunstwerk voor het leven. 

Ontdek je artistieke en creatieve vermogen om zelf een indrukwekkend tafelpronkstuk te maken van keramiek. Je leert de benodigde technieken om op een basisvorm fruit en groen te stapelen en vast te zetten met behulp van prikkers, haardrogers en andere handigheidjes. Ook gaan we kleuren met temperatuurbestendige pigmenten. De details mag je zelf uitwerken. Je wordt hierbij begeleid door de keramiekdoc Deze workshop is inclusief gezamenlijke lunch, koffie/thee en exclusief materiaal.

Datum 31 oktober 2020
Tijd 10.00 - 15.00 uur
Prijs € 65 incl. lunch en koffie/thee en excl. materiaal
Door wie Peter Waltman

 

Workshop | Zijden sjaal beschilderen

Laat je inspireren door Italiaanse motieven

Italië is met ontwerpers als Hermes, Gucci en Valentino het land van de zijden sjaals. Beschilder de zijden sjaal van pongé of chiffon (180 bij 45 cm) en laat je daarbij inspireren door Italiaanse motieven. De sjaal is bij deze workshop inbegrepen.

De sjaal wordt met stoom gefixeerd, je kunt hem later ophalen. De techniek die we gebruiken is nat-in-nat en zeefdruk. 

Datum 14 januari 2021
Tijd 10.00 - 12.30
Prijs € 34,50 incl. materiaal en koffie/thee
Door wie Annelies de Graaf

Aanmelden

Workshop | Schilderen Mona Lisa

Maak je eigen Mona Lisa

De beroemde Mona Lisa van Leonardo da Vinci houdt met haar mysterieuze glimlach al eeuwenlang de kunstliefhebbers bezig. In deze workshop schilder jij je eigen Mona Lisa. Gaat die op het origineel lijken of maak jij een heel andere Mona Lisa? Laat je niet weerhouden door de gedachte “Ik ben niet creatief”, want hoe leuk is het om te ervaren dat je dat eigenlijk wel bent! Vanzelfsprekend neem je je schilderij mee naar huis. 

Datum 12 januari 2021
Tijd 9.30 - 12.30 uur
Prijs € 29 incl. materiaal en koffie/thee
Door wie Andrzej Wawrzyniak

Aanmelden

LEZINGEN KUNSTGESCHIEDENIS

Boek een hele serie (A en/of B) en ontvang 10% korting. De korting wordt automatisch verrekend op de factuur.

Lezing A1 | Van Giotto tot Botticelli

De grote vernieuwers

In de late Middeleeuwen nemen de Italiaanse kunstenaars het voortouw: het is Giotto die als eerste in slaagt om levensechte figuren neer te zetten. Maar ook beeldhouwers en architecten streven in de 15de eeuw naar grootse vernieuwingen.

Datum 19 november 2020 (VOL)
Tijd 13.30 - 15.30 uur
Prijs € 19,50 incl. koffie/thee in de pauze
Door wie Patricia Huisman

Helaas vol. Aanmelden is niet meer mogelijk. Tip: bekijk hier de serie 'Symboliek' die in januari 2021 plaatsvindt.

Lezing A2 | Dantes Divina Commedia

Op denkbeeldige reis van Hel naar Paradijs

Aan de hand van kunstwerken volgen we de beroemde schrijver Dante Alighieri op zijn denkbeeldige reis door de Hel, over de Louteringsberg, en naar het Paradijs.

Datum 26 november 2020 (VOL)
Tijd 13.30 - 15.30 uur
Prijs € 19,50 incl. koffie/thee in de pauze
Door wie Patricia Huisman

Helaas vol. Aanmelden is niet meer mogelijk. Tip: bekijk hier de serie 'Symboliek' die in januari 2021 plaatsvindt.

Lezing B1 | Ravenna en Venetië

Inspiratiebron voor vele kunstenaars

Ravenna is de stad van de mozaïeken, Venetië is de stad van het water. Architect Palladio was een van de grote talenten die hier werkzaam waren, en op het gebied van de schilderkunst hebben Bellini, Titiaan, Tintoretto en Veronese hier ook hun sporen verdiend.

Datum 3 december 2020 (VOL)
Tijd 13.30 - 15.30 uur
Prijs € 19,50 incl. koffie/thee in de pauze
Door wie Patricia Huisman

Helaas vol. Aanmelden is niet meer mogelijk. Bekijk hier de lezingen in januari 2021.

Lezing B2 | Bloei van de Renaissance

Het hoogtepunt van vernieuwing in de kunst

Alle vernieuwingen in de Italiaanse kunst bereiken hun hoogtepunt in de Hoog-Renaissance aan het begin van de zestiende eeuw. Genieën als Leonardo en Michelangelo zijn ook in hun eigen tijd al zó beroemd dat ze niet eens een achternaam nodig hebben.

Datum 10 december 2020 (VOL)
Tijd 13.30 - 15.30 uur
Prijs € 19,50 incl. koffie/thee in de pauze
Door wie Patricia Huisman

Helaas vol. Aanmelden is niet meer mogelijk. Tip: bekijk hier de serie 'Symboliek' die in januari 2021 plaatsvindt.

Lezing B3 | Caravaggio-Bernini Barok in Rome

Een ware revolutie

Een nieuwe generatie ambitieuze kunstenaars, aangevoerd door de briljante schilder Caravaggio en de geniale beeldhouwer Bernini, schudt in de eerste decennia van de 17de eeuw de ingedutte Eeuwige Stad Rome wakker. Zij introduceren een nieuwe kunsttaal, waarbij niet langer elegantie de norm was, maar het oproepen van grootse emoties: de barok. Het leidt tot een theatrale kunst met drama, dynamiek en bravoure. Een kunst waarbij schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur innig samenwerken. Een ware revolutie, die in Rome begon en die in heel Europa zijn sporen naliet.

Datum 17 december 2020 (VOL)
Tijd 13.30 - 15.30 uur
Prijs € 19,50 incl. koffie/thee in de pauze
Door wie Patricia Huisman

Helaas vol. Aanmelden is niet meer mogelijk. Tip: bekijk hier de serie 'Symboliek' die in januari 2021 plaatsvindt.

ONZE VASTE ACTIVITEITEN

Klassiek ballet 55+

Balletles voor de oudere jeugd

Tegenwoordig zijn we nog steeds jeugdig van geest en we willen zo veel mogelijk genieten van de dingen waar we vroeger geen tijd voor hadden. We willen vooral dingen doen waar we ons goed bij voelen. Alleen nu op zo’n manier dat het goed voor je is en je er echt van kan genieten en dat doen we in deze balletles!

Ieder op zijn niveau natuurlijk en vanuit het idee, het moet vooral goed voelen en leuk zijn. Leuk is het zeker, vinden de cursisten. 

Meer informatie

WEES WELKOM

Loop eens bij ons binnen, ga lekker zitten en proef meteen de sfeer. Kunstwerken aan de wand, de bruisende kinderstemmen na schooltijd en in onze gezellige Lounge schenken we verse koffie. Je kunt bij ons 3 uur gratis parkeren met een blauwe parkeerschijf.  

 

De bovenstaande activiteiten vinden plaats in ons cultureel centrum

Leidsewallen 80
2722 PC Zoetermeer
(079) 316 14 11