Speciaal voor 55-plussers die op zoek zijn naar inspiratie, verdieping of graag in gesprek willen met andere cultuurliefhebbers brengen wij twee keer per jaar 'Uit de Kunst'. Voor dit programma vormt telkens één land de inspiratiebron. Voor dit najaar staat ‘Duitsland’ op de planning.

Wil je op de hoogte blijven van dit programma? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via onderstaande knop. 

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wil je advies?
Twijfel je tussen activiteiten of heb je vragen over ons programma? Stuur gerust een e-mail naar mvc@ckc-zoetermeer.nl met je naam en telefoonnummer. We bellen je graag!

*Coronatoegangsbewijs / maatregelen
Activiteiten bij CKC & partners die een educatief karakter hebben, zijn uitgezonderd van een Coronatoegangsbewijs. Daarom is voor deelname aan de meeste activiteiten uit dit programma geen coronatoegangsbewijs nodig. 

programma uit de kunst

najaar 2021 - Duitsland

Lezingen Duitse kunstgeschiedenis

Kunsthistorica Patricia Huisman verzorgt drie boeiende lezingen. De lezingen zijn los of met korting als gehele serie te boeken.

Lezing 1: Duitsland en de Renaissance (18 november)

Vanuit de bakermat Italië verspreidt de Renaissance zich in de loop van de vijftiende eeuw naar Noord-Europa. De Duitse schilder Albrecht Dürer reist naar het zuiden en brengt de nieuwe manier van schilderen naar Duitsland. Zijn collega Lucas Cranach portretteert Maarten Luther, kopstuk van de Reformatie. Hans Holbein de Jonge is bevriend met de Nederlandse humanist Erasmus en wordt hofschilder van Hendrik VIII, koning van Engeland.

Lezing 2: Het Nibelungenlied en Goethe's Faust (25 november)

Aan de hand van kunstwerken worden twee van de beroemdste verhalen uit de Duitse literatuurgeschiedenis gepresenteerd. De middeleeuwse sage over Siegfried en Kriemhilde, wier noodlot wordt bepaald door de Nibelungenschat, was niet alleen een inspiratiebron voor Wagner, maar ook voor talloze kunstenaars. In de negentiende eeuw werd Goethe beroemd met zijn bewerking van de Faust-legende. De geleerde Faust sluit een pact met Mephistopheles: hij verkoopt zijn ziel aan de duivel in ruil voor kennis, maar sleept de onschuldige Gretchen mee in het verderf.

Lezing 3: Duits Expressionisme (2 december)

In het begin van de twintigste eeuw zoeken de Expressionisten naar een persoonlijke invulling van de kunst. Kunstenaarsgroep Brücke in Dresden beoefent het zogenaamde wilde schilderen, met een grove penseelstreek en ruige vormen. In München en Murnau zijn de schilders van Der blaue Reiter actief, met een opvallend en expressief kleurgebruik.

Data 18 november, 25 november & 2 december 2021
Tijd donderdag 13.30 - 15.30 uur
Prijs € 19,50 per lezing, inclusief koffie/thee
of € 52,50 voor de hele serie (10% korting)
Door wie Patricia Huisman
Locatie CKC & partners

Bestel hier je kaartje(s)

Lezing | De Duitse popmuziek

Duitsland staat vooral bekend om zijn Schlagers met uitschieters als Peter Maffay. Toch werd in Duitsland ook (baanbrekende) popmuziek gemaakt. Een van de eerste bandjes die vanuit Duitsland furore maakte, was The Rattles. Denk ook aan de eigenzinnige elektronische muziekpioniers als Faust, Kraftwerk, Klaus Schulze, Tangerine Dream en de hardrockers van o.a. The Scorpions, The Michael Schenker Group en de metalband Rammstein. Maar vergeet ook Nina Hagen, Nena en Propaganda niet. Kortom: het belooft weer een zeer afwisselende lezing te worden met veel geluids- en beeldfragmenten.

Datum 13 oktober 2021
Tijd woensdag 9.30 - 12.00 uur
Prijs € 16,50, inclusief koffie/thee
Door wie Sjaak van Vugt
Locatie CKC & partners
  Geen coronatoegangsbewijs noodzakelijk*

Bestel hier je kaartje(s)

Lezing | Duitse klaviermuziek uit de Barok

Een muzikale lezing met klankvoorbeelden op orgel, klavecimbel en vleugel. Ronald de Jong neemt je mee in de muzikale rijkdom van grote barokcomponisten. Spelenderwijs zal hij laten horen wat de verschillende muzikale vormen zijn die de componisten hanteerden. Termen als: Fuga, Toccata, Contrapunt, Contrasubject en Passacaglia zullen na deze muzikale lezing geen geheim meer voor je zijn.

Datum 23 november 2021
Tijd dinsdag 10.00 - 12.00 uur
Prijs € 16,50
Door wie Ronald de Jong
Locatie Oude Kerk, Dorpsstraat 59
  Geen coronatoegangsbewijs noodzakelijk*

Bestel hier je kaartje(s)

Lezing | Das war (nicht) einmal – Duitse cinema door de eeuwen heen 

Wat waren die technische ontwikkelingen die de Duitse films zoveel aanzien gaven? Hoe zag de cinema er tijdens WOII uit? Wat vinden we nu van films van bijvoorbeeld Fassbinder, is hij nog steeds dat enfant terrible? En wat kunnen we zeggen over het belang van de hedendaagse films? Aan de hand van veel fragmenten bespreekt Gerlinda Heywegen de vele beroemde en beruchte films uit de Duitse filmgeschiedenis, die zo intens vervlochten is met de wereld van toen en nu. De klassiekers uit de jaren ’20 als Nosferatu en Das Kabinett des Dr. Caligari, maar ook de nieuwe regisseurs in dit millennium als Fatih Akin en Tom Tykwer passeren de revue.

Datum 15 oktober 2021
Tijd vrijdag 14.00 - 16.30 uur
Prijs € 16,50 inclusief koffie/thee
Door wie Gerlinda Heywegen
Locatie CKC & partners
  Geen coronatoegangsbewijs noodzakelijk*

Bestel hier je kaartje(s)

Lezing | Moderne Duitse architectuur

Duitsland kent een enorm scala aan verschillende bouwstijlen in de 20e en 21e eeuw. Oene Dijk neemt je mee langs de decoratieve Jugendstil, het minimalisme (Bauhaus) tot de Hightech architectuur en post-neomodernisme. Grote namen als Peter Behrens met zijn bekende uitspraak “Weniger ist mehr” die de kern van het 20e-eeuwse modernisme vormde en andere bekende architecten als Gropius, Speer, Taut, Kohlhoff, Ungers en Rapp passeren de revue.  Kortom een uiterst interessante en afwisselende lezing die je niet moet missen. 

Datum 29 oktober 2021
Tijd vrijdag 14.30 - 17.00 uur
Prijs € 16,50 inclusief koffie/thee
Door wie Oene Dijk
Locatie CKC & partners
  Geen coronatoegangsbewijs noodzakelijk*

Bestel hier je kaartje(s)

Lezing | Duitse literatuur

In deze lezing vertelt Eugenia Garonne, docente Duits, over het leven van Arthur Schnitzler, de schrijver van vele klassiekers uit de Duitse literatuur. Zij staat uitgebreid stil bij de invloed van bepaalde gebeurtenissen op zijn werk. In de klassieker ‘Juffrouw Else’ beschrijft hij het morele dilemma van een gevoelig 19-jarig meisje, dat voor de keuze wordt gesteld om haar vaders schulden af te lossen door zichzelf letterlijk bloot te geven. Het verhaal wordt verteld in de vorm van een innerlijke monoloog en beschrijft alle gevoelens en gedachten van Else.  

Deze lezing vindt plaats in het Forum (Stadhuisplein 1)

Datum 6 oktober 2021
Tijd woensdag 10.00 - 12.00 uur
Locatie Forum (Stadhuisplein 1)
Prijs € 16,50
Door wie Eugenia Garrone
Locatie Forum, Stadhuisplein 1

Inschrijven kan via de website van het Forum

Workshop | Dans op een lied van Marlene Dietrich

In deze workshop gaan we dansen op een van de bekendste liedjes van de Duitse diva Marlene Dietrich; ‘Lili Marleen’. Met dit lied troostte en verwarmde zij tijdens WOII vele soldatenharten.
We beginnen de workshop met een ontspannen warming-up geïnspireerd op bewegingen uit de Ausdrucktanz die in het begin van de negentiende eeuw in Duitsland tot bloei kwam. Daarna beginnen we met de zeer toegankelijke choreografie, met daarin invloeden van het Berlijnse cabaret verwerkt. Danservaring is niet nodig.

Bij deze workshop is koffie/thee en de Duitse lekkernij, de pretzel, inbegrepen! 

Datum 9 november 2021
Tijd dinsdag 10.00 - 11.30 uur
Prijs € 15,00 inclusief koffie/thee & pretzel
Door wie Yolanda Germain
Locatie CKC & partners
  Geen coronatoegangsbewijs noodzakelijk*

Bestel hier je kaartje(s)
       

Theaterworkshop | De mooiste sprookjes van de gebroeders Grimm

In deze workshop gaan we een sprookje van de gebroeders Grimm bewerken tot een toneelvoorstelling en die samen spelen. Heb je geen ervaring in het toneelspelen, maar lijkt je het leuk om het eens te proberen? Dan ben je van harte welkom!

Stap voor stap gaan we aan de slag om er iets heel leuks van te maken. Welk sprookje we kiezen, is afhankelijk van het aantal deelnemers. Guus Vervaart heeft veel ervaring met het werken met acteurs die weinig of geen ervaring hebben. Natuurlijk zijn ervaren acteurs ook welkom. Zijn motto is: “Succes is een streven, maar plezier is een must!”

Datum 26 oktober 2021
Tijd dinsdag 10.00 - 12.30 uur
Prijs € 16,50 inclusief koffie/thee
Door wie Guus Vervaart
Locatie CKC & partners
  Geen coronatoegangsbewijs noodzakelijk*

Bestel hier je kaartje(s)

Workshop | Sieraad met agaat

Wist je dat de edelsteen agaat gevonden wordt in Duitsland? In deze workshop neemt goudsmid en edelsteenkundige Paulien Schipper je mee naar de vindplaatsen in Duitsland. Aan de hand van voorbeelden en een uitleg over het ontstaan van agaat leert zij je meer over deze veelzijdige steen.

Maar we gaan ook aan de slag! Onder begeleiding van Paulien maak je in deze workshop een hanger van agaat en zilver! Stap voor stap legt zij uit hoe je tot een prachtig resultaat komt als sieraad voor jezelf of als cadeau voor een ander.

Datum 28 oktober 2021
Tijd donderdag 10.00 - 12.30 uur
Prijs € 65,00 inclusief materiaal en koffie/thee
Door wie Paulien Schipper
Locatie CKC & partners

Bestel je kaartje(s)

Workshop | Lederlook enveloptas

Als we aan Duitsland denken dan komen vaak de kleurrijke, traditionele Dirndl-jurken en lederhosen spontaan bovendrijven. Maar ken je de SnapPap al? Ook wel ‘vegan leather’ genoemd en in Duitsland vervaardigd?

Op dit fantastische materiaal kun je schilderen, tekenen en zeefdrukken in je eigen favoriete kleur. Dit materiaal scheurt niet en is slijtvast. Van deze bewerkte SnapPap maken we daarna een simpele lederlook enveloptas. 

Datum 9 november 2021
Tijd dinsdag 9.30 - 12.00 uur
Prijs € 34,50 inclusief materiaal & koffie/thee
Door wie Annelies de Graaf
Locatie CKC & partners
  Geen coronatoegangsbewijs noodzakelijk*

Bestel hier je kaartje(s)

Workshop | Schilder je favoriete landschap in Duitsland

In deze workshop ga je met een herinnering of een afbeelding van je favoriete landschap in Duitsland op een expressionistische manier aan het werk.

Het gaat daarbij niet om het zo goed mogelijk naschilderen van de realiteit maar om jouw eigen uitdrukking daarvan. Daarbij kun je uitbundig werken met kleur en lichtinval. Het is nooit fout, want het is jouw interpretatie.

Na 3 uur ga je met je eigen schilderij weer naar huis en zal je versteld staan van het resultaat.

Datum 12 oktober 2021
Tijd dinsdag 9.30 - 12.30 uur
Prijs € 28,50 inclusief materiaal & koffie/thee
Door wie Andrzej Wawrzyniak
Locatie CKC & partners
  Geen coronatoegangsbewijs noodzakelijk*

Bestel hier je kaartje(s)

Workshop | Schilder de Brandenburger Tor

De beroemde Brandenburger Tor in Berlijn is een van de meest markante plekken van Duitsland. Vele malen vastgelegd in diverse vormen.

Jij gaat zelf aan de gang om dit monument op je eigen expressionistische manier vast te leggen op het doek en daarbij te benadrukken wat voor jou daarbij de belangrijkste elementen zijn. Op verschillende momenten van de dag is de belichting totaal anders en daardoor kan jouw beeld van de realiteit enorm verschillen.

Aan het einde van de workshop zal je versteld staan van de veelheid aan uitdrukkingsmogelijkheden en ga je trots met je eigen werk naar huis. Schilderervaring is niet nodig. 

Datum 16 november 2021
Tijd 9.30 - 12.30 uur
Prijs € 28,50 inclusief materiaal & koffie/thee
Door wie Andrzej Wawrzyniak
Locatie CKC & partners
  Geen coronatoegangsbewijs noodzakelijk*

Bestel hier je kaartje(s)

Workshop | Porselein: aardewerk, steengoed of “het witte goud”

Het is klei, maar haar zuiverheid, witheid, klank en transparantie maken porselein wel tot de meest begeerlijke kleisoort. In deze porselein-workshop maak je kennis met dit bijzondere eigenwijze materiaal uit Meissen. 
Hoe geef je vorm aan dit goedbewaarde porseleingeheim, hoe zit het met de plasticiteit en hoe hanteer je haar kwetsbaarheid, je ervaart het allemaal.

We gaan voelen, kneden, rollen snijden, duwen en zien wat kan en waar de grens ligt met als resultaat een eigengemaakt object. En schrik niet als je hem op komt halen wat dan is het 20% gekrompen.

Datum 30 oktober 2021
Tijd zaterdag 10.00 - 16.00 uur
Prijs € 65,00 inclusief materiaal & koffie/thee
Door wie Peter Waltman
Locatie CKC & partners
  Geen coronatoegangsbewijs noodzakelijk*

Bestel hier je kaartje(s)

Concert van Schumann tot Schlager

Maak een verrassende reis door de geschiedenis van Duitse componisten en hedendaagse hits en kom luisteren naar coloratuuraria’s van Händel, liederen uit de liedcyclus “Frauenliebe und Leben” van Schumann en zing mee met bekende Schlagers als “Ich bin wie du”, “tränen lügen nicht” en “ein bisschen Frieden”!

Mezzosopraan Sandra van den Brand geeft zangles bij CKC & partners en zingt solo bij diverse evenementen. Kom luisteren naar “van Schumann tot Schlager” en zing mee!

Datum 19 november 2021
Tijd vrijdag 14.00 - 15.00 uur
Prijs € 14,50 inclusief koffie/thee
Door wie Sandra van den Brand
Locatie CKC & partners
  Wel coronatoegangsbewijs noodzakelijk*

Bestel hier je kaartje(s)

Samenspel “Der Alchemist van G.F. Händel”

Speel mee in dit gelegenheidsensemble! We spelen Der Alchemist van G.F. Händel (1685-1759) een suite die bestaat uit meerdere dansen, elk met een ander karakter.

Het is opgewekte en sierlijke muziek. Je ontvangt van tevoren de bladmuziek zodat je de partij thuis kunt oefenen en we samen tijdens deze workshop het stuk tot klinken kunnen brengen.

Dit ensemble staat onder bevlogen leiding van Pauline Schenkelaars, specialist in barokmuziek en ervaren dirigent. 
De instrumenten die mee kunnen doen: blokfluit, dwarsfluit, hobo, fagot, viool, cello, gitaar, harp, klavecimbel, piano, orgel. Het is wel belangrijk dat je je instrument behoorlijk beheerst. 

Datum 12 november 2021
Tijd vrijdag 10.00 - 12.30 uur
Prijs € 16,50 inclusief koffie/thee
Door wie Pauline Schenkelaars
Locatie CKC & partners
  Geen coronatoegangsbewijs noodzakelijk*

Bestel hier je kaartje(s)

Muziek Luisterclub | De mooie Duitse muziek van Bach tot Nina

De muziek luisterclub maakt gedurende twee middagen een reis door de Duitse muziek met beroemde componisten zoals Bach, Beethoven, Brahms, Mendelssohn, Strauss en Wagner. Natuurlijk komt ook de populaire muziek aan bod van bijvoorbeeld Marlene Dietrich, Catharina Valente, Conny Froboess, Peter Kraus, Peter Maffay, Reinhard Mey, Heino, Kraftwerk en Nina Hagen.
Daarnaast zullen de jazz en de instrumentale muziek uiteraard niet ontbreken.

Neem vooral ook jouw favorieten mee in de vorm van CD's, LP's en muziekbeelden (DVD's)!
Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar mvc@ckc-zoetermeer.nl met je contactgegevens.

Data 14 en 28 oktober 2021
Tijd donderdag 14.00 - 16.30 uur
Prijs gratis
Door wie Ruud van Wijngaarden
Locatie CKC & partners
  Geen coronatoegangsbewijs noodzakelijk*

 

Film LARA

Duits psychologische drama over een obsessieve moeder en haar getalenteerde, pianospelende zoon.

Data 9 november 2021
Speeltijden 15.00 & 20.00
Locatie Filmhuis Cameo

Ga voor meer informatie naar www.filmhuiscameo.nl

LARA
Duits psychologische drama over een obsessieve moeder en haar getalenteerde, pianospelende zoon

*Coronatoegangsbewijs / maatregelen
Activiteiten bij CKC & partners die een educatief karakter hebben, zijn uitgezonderd van een Coronatoegangsbewijs. Daarom is voor de meeste activiteiten uit dit 'Uit de Kunst' geen coronatoegangsbewijs nodig. Voor deze activiteiten gelden vanzelfsprekend wel de basisregels die nogmaals na te lezen zijn.

WEES WELKOM

Loop eens bij ons binnen, ga lekker zitten en proef meteen de sfeer. Kunstwerken aan de wand, de bruisende kinderstemmen na schooltijd en in onze gezellige Lounge schenken we verse koffie. Je kunt bij ons 3 uur gratis parkeren met een blauwe parkeerschijf.  

CKC & partners
Leidsewallen 80
2722 PC Zoetermeer
(079) 316 14 11