Workshop: Dubbelwandig draaien

Donut-day

Bijbehorende foto voor activiteit Workshop: Dubbelwandig draaien

Het creëren van een donutvorm van klei op de pottenbakschijf vereist technische vaardigheid en inzicht. Deze techniek combineert het traditionele potten draaien volgens mijn “4-gouden-grepen-methode” met een nieuwe vormgevingsstrategie. In dit artikel bespreken we de stapsgewijze aanpak voor het maken van een donutvorm van klei, evenals de benodigde materialen en technieken.

  1. Centreren en openen (al of niet tot op de onderplaat), zoals bekend dan naar buiten brengen van de wand.
  2. Vormgeven van de donut: Splits de wand en gebruik je vingers om de buitenste rand van de klei omhoog en naar binnen te trekken, waardoor een vorm ontstaat met een gelijkmatige dikte. Trek vervolgens de binnenrand van de cilinder omhoog en naar buiten en sluit beide randen. Gebruik de luchtbel om de karakteristieke doorlopende ronde vorm van een donut te creëren.

De dubbelwandige kleidonuts moeten gelijkmatig van vorm en dikte zijn, zonder scheuren of luchtbellen. Een succesvolle creatie vereist controle over de snelheid van de draaischijf en de druk die op de klei wordt uitgeoefend. Eventuele imperfecties kunnen na aandroging worden bijgewerkt voordat de klei volledig droogt en wordt gebakken. O ja denk wel aan een luchtgaatje.

Het maken van een donutvorm van klei op de pottenbakschijf is een uitdagend en bevredigend proces dat precisie en geduld vereist. Door de juiste technieken en gereedschappen te gebruiken, kun je dubbelwandige, functionele kommen en bloemenringen draaien die je ophangt of neer kunt zetten.

 


Bekijk de inschrijfopties
  • € 65 incl. materiaal en 1 stuk bakken
  • voor gevorderden en vergevorderden

Inschrijfopties

Docenten