Muziekstuk Vexations: doe jij mee?

Op 30 september en 1 oktober dit najaar wordt Vexations, één van de langste composities uit de muziekgeschiedenis, live gespeeld bij Kunstgarage Franx. De voorstelling duurt maar liefst 24 uur, wordt gespeeld door vier professionele pianisten en ook jij kunt meespelen! 

Vexations 
In 1893 componeerde Erik Satie één van de langste composities uit de muziekgeschiedenis; Vexations. In dit stuk moet een motief  van ongeveer  anderhalve minuut 840 keer worden herhaald. Een complete uitvoering  duurt daardoor soms een etmaal. Bizar lang! Ondanks de eenvoud van het werk durven zelfs ervaren pianisten deze ‘plagerijen’ niet uit hun hoofd te spelen. Een stuk gekenmerkt door eenvoud en serene rust, waarvan uitvoerders zeggen dat ze erdoor in een trance raakten. 

Een voorstelling gespeeld door professionele musici en amateurpianisten
De complete ‘Vexations’ bestaat uit 840 uitvoeringen van een motief, waarvan er 600 worden gespeeld door vier professionele musici die elk 150 uitvoeringen voor hun rekening nemen. De overige 240 Vexations worden gespeeld door amateurpianisten. Dat het stuk makkelijk op  één A4-tje past betekent niet dat het makkelijk is. De vele (foutloze!) herhalingen maken  een uitvoering tot een uitdagende en spannende opgave! 

Wij schrijven geschiedenis, doe je mee? 
Dit najaar schrijven we geschiedenis en jij kunt ook meedoen. Om de voorstelling in 24 uur af te ronden, is het ontzettend belangrijk dat je één volledige uitvoering Vexations zo exact mogelijk in 100 seconden speelt. Wanneer jij je aanmeldt, houd er dan rekening mee dat je kunt worden ingedeeld op ongebruikelijke tijden. Denk aan de (hele) vroege ochtend, late avond of in de nacht. Ben jij onder de 18 jaar? Dan houden we zoveel mogelijk rekening met de speeltijden. 

Auditie doen 
Dus speel jij piano en klinkt deze muzikale uitdaging jou als muziek in de oren? Meld je dan voor 12 juni aan voor de audities (alle leeftijden) voor Vexations! Dit kan via een eigen video-opname of een live auditie op 17 juni of 1 juli. Stuur een downloadlink van jouw filmpje naar: vexations@ckc-zoetermeer.nl

Wil je liever voorspelen in plaats van een filmpje sturen? Dat kan ook! Je kan je ook inschrijven voor een live-auditie bij CKC & partners op zaterdag 17 juni of zaterdag 1 juli. Geef je op via deze link

Ook goed om te weten: uiterlijk 5 juli ontvang je van ons bericht of je meespeelt tijdens de voorstelling op 30 september en 1 oktober. 

Voorzie jouw aanmelding van de volgende informatie:

  • Naam, telefoonnummer en e-mailadres. 
  • Jouw video-opname (conform richtlijnen hieronder) of de voorkeur om live auditie te doen. 
  • Hoe vaak wil en kan jij Vexations foutloos spelen tijdens de voorstelling? Minimaal 10 keer en maximaal 40 keer, in aantallen van vijf. 

De auditie bestaat uit: 
Vijf keer foutloos Vexations zonder onderbrekingen (thema, eerste gedeelte, thema, tweede gedeelte, zie bladmuziek), in zo exact mogelijk 100 seconden elk (500 totaal).

Aanmelden via een video-opname
Om jouw auditie goed te beoordelen moet de opname van goede kwaliteit zijn en verder moeten je handen goed zichtbaar zijn. Je opname wordt beoordeeld door twee professionele musici. Het opnamebestand moet aangeleverd worden in avi-, mp4- of wmv-formaat via een downloadlink. Verder goed om te weten; de opnames worden niet bewaard en na de uitvoering in oktober gewist. 

Aanmelden voor een live auditie 
Op 17 juni en 1 juli kun je live auditie doen bij CKC & partners in Zoetermeer, deze wordt beoordeeld door twee professionele musici. Meld je aan voor een live auditie voor 12 juni, dan delen wij je in op één van beide dagen. Reserveer beide dagen dus alvast in je agenda. 

Bekijk en download bladmuziek

Een unieke voorstelling 
Een bijzonder muziekstuk waarin eenvoud en complexiteit elkaar omarmen. Een stuk dat 840 keer opnieuw gespeeld wordt, maar waarin je toch telkens weer nieuwe dingen hoort. Het muziekstuk Vexations is een samenwerking tussen CKC & partners, Kunstgarage Franx en de Stichting Ebony Ensemble. 
 

Vexations

Speel jij mee met het 24 uur durende muziekstuk Vexations?

Muziekstuk Vexations: doe jij mee?