Muziekstuk Vexations: doe jij mee?

Op 30 september en 1 oktober dit najaar wordt Vexations, één van de langste composities uit de muziekgeschiedenis, live gespeeld bij Kunstgarage Franx. De voorstelling duurt maar liefst 24 uur, wordt gespeeld door vier professionele pianisten en ook jij kunt meespelen! 

Vexations 
In 1893 componeerde Erik Satie één van de langste composities uit de muziekgeschiedenis; Vexations. In dit stuk moet een motief van ongeveer anderhalve minuut 840 keer worden herhaald. We weten niet of het een grap van Satie was of niet, maar dat maakt een uitvoering niet minder uitdagend! Een complete uitvoering duurt daardoor soms een etmaal. Bizar lang!
Ondanks de eenvoud van het werk durven zelfs ervaren pianisten deze ‘plagerijen’ niet uit hun hoofd te spelen. Een stuk gekenmerkt door eenvoud en serene rust, waarvan uitvoerders en luisteraars zeggen dat ze erdoor in een trance raakten. 
Door de uitzonderlijke lengte wordt het stuk maar zelden uitgevoerd. De laatst bekende uitvoering in Nederland was in 2009. 

Een voorstelling gespeeld door professionele musici en amateurpianisten
De complete ‘Vexations’ bestaat uit 840 uitvoeringen van een motief, waarvan er 600 worden gespeeld door vier professionele musici die elk 150 uitvoeringen voor hun rekening nemen. De overige 240 Vexations worden gespeeld door amateurpianisten. Dat het stuk makkelijk op één A4’tje past betekent niet dat het makkelijk is. De vele herhalingen maken een uitvoering tot een uitdagende en spannende opgave!

Wij schrijven geschiedenis, doe je mee? 
Dit najaar schrijven we geschiedenis en jij kunt ook meedoen. Om de voorstelling in 24 uur af te ronden, is het belangrijk dat alle speelbeurten zoveel mogelijk in hetzelfde tempo zijn. Hiervoor staat een metronoomcijfer in de bladmuziek. Eén speelbeurt duurt dan 100 seconden. Het is een stuk dat 24 uur duurt, dus dat betekent dat we ook ’s nachts doorgaan! Het kan dus zijn dat je rond middernacht gaat spelen. We proberen dit zoveel mogelijk te voorkomen, maar houd er rekening mee dat je kunt worden ingedeeld op ongebruikelijke tijden. Ben jij onder de 18 jaar? Dan houden we zoveel mogelijk rekening met de speeltijden. 

Ik wil meedoen!
Via de link hieronder kun je de bladmuziek downloaden, je kunt dan zelf beslissen of je dit minimaal 10x (zie verderop) kunt spelen in het aangegeven tempo. Volg je pianoles? Vraag dan je docent en laat hem of haar eventueel contact opnemen.

Je ontvangt zo snel mogelijk een bericht van ons waarin we je laten weten of je meespeelt tijdens de voorstelling op 30 september en 1 oktober. 11

Voorzie jouw aanmelding van de volgende informatie:

  • Naam, telefoonnummer en e-mailadres. 
  • Hoe vaak wil en kan jij Vexations foutloos spelen tijdens de voorstelling? Minimaal 10 keer en maximaal 40 keer, in aantallen van vijf. 

Bekijk en download bladmuziek

Denk jij dat je het aan kan? Mail dan je aanmelding naar: vexations@ckc-zoetermeer.nl 

Een unieke voorstelling 
Een bijzonder muziekstuk waarin eenvoud en complexiteit elkaar omarmen. Een stuk dat 840 keer opnieuw gespeeld wordt, maar waarin je toch telkens weer nieuwe dingen hoort. Het muziekstuk Vexations is een samenwerking tussen CKC & partners, Kunstgarage Franx en de Stichting Ebony Ensemble.

Vexations

Speel jij mee met het 24 uur durende muziekstuk Vexations?

Muziekstuk Vexations: doe jij mee?