Ontdek de kracht van kunst en cultuur 

Wijck, onderdeel van CKC & partners, is een samenwerkingsplatform waarin wijkbewoners, het sociaal domein en de culturele sector van Zoetermeer met elkaar worden verbonden.

Gezamenlijk worden activiteiten gecreëerd waarin ontmoeten, plezier en kunst & cultuur (mee)maken centraal staan met als doel de leefbaarheid en verbinding in de wijk te vergroten en preventief bij te dragen aan de positieve gezondheid van Zoetermeerders.

Met Wijck creëren we bewustwording en draagvlak over de kracht en impact van kunst en cultuur op gezondheid en woonplezier in de wijk. Ook organiseren we netwerkbijeenkomsten en deskundigheidsbevordering voor zowel cultuurmakers als het sociaal domein. Daarnaast stimuleren we samenwerking en zorgen we voor de juiste matches tussen cultuurmakers, het sociaal domein en de wijk.

Team Wijck


Marije Arnouts
Senior Programmaregisseur  
06 21914842 
marije@wijck-zoetermeer.nl

Wil jij als organisatie meer weten over sociaal cultureel samenwerken? Heb je goede ideeën voor een culturele interventie binnen jouw organisatie? Neem dan contact op met Marije.

Yolanda Snellaars
Senior Programmaregisseur
06 24177301
yolanda@wijck-zoetermeer.nl

Wil jij je als cultureel professional inzetten voor een maatschappelijk thema in de wijken van Zoetermeer? Heb je vragen over hoe jij jouw aanbod kunt laten aansluiten bij bewoners in een wijk? Neem dan contact op met Yolanda.

Esther Argentini
Programmaregisseur
06 39804768
esther@wijck-zoetermeer.nl

Wil je als wijkbewoner of als wijkgerichte organisatie meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Esther.

Jet Gros
Programmamedewerker
079 3161455 (ook via Whatsapp)
jet@wijck-zoetermeer.nl

Paulo Francke Negreiros
Programmamedewerker 
079-3161441 (ook voor WhatsApp)
paulo@wijck-zoetermeer.nl

Jet en Paulo organiseren inspirerende en verbindende bijeenkomsten in de wijken waarbij wijkbewoners kunnen kennismaken met en deelnemen aan kunst en cultuur.

Agenda


Cultuurcafé "Muzikaal Verhaal: Een Goede Buur"

  • Datum: maandag 18 november
  • Tijd: 15.00-16.30 uur
  • Locatie: Buurtvereniging Buytenrode, César Franckrode 60, Buytenwegh
  • Kosten: gratis

Op maandag 18 november vindt er bij Buurtvereniging Buytenrode in Buytenwegh een muzikale voorstelling plaats met de titel “Een goede buur.”

In deze voorstelling wordt een verhaal verteld over buren dat wordt afgewisseld met bekende Nederlandstalige liedjes. Alles onder begeleiding van het duo Mark en Petra. Er mag worden meegezongen (maar dat hoeft niet)

Woon je in Buytenwegh en wil je de voorstelling bezoeken? Je bent van harte welkom. De voorstelling is gratis en aanmelden is niet nodig.

Het Cultuurcafé van Wijck is er om wijkbewoners met zichzelf, de wijk èn elkaar te verbinden door middel van kunst en cultuur. Elk Cultuurcafé start met een activiteit, waarna onder het genot van een drankje mogelijkheid is om met elkaar in gesprek te gaan over wat je hebt gezien of beleefd.

Nieuws

Afsluiting Recycle-Art Laveibos
Tussen 18 september en 23 oktober vonden er 6 workshops Recycle-Art plaats in Meerzicht. De workshops vonden plaats bij en rondom de ontmoetingsplek aan het Laveibos.

Wijck werkt hier samen met woningcorporatie De Goede Woning aan het stimuleren van verbinding en de leefbaarheid in de flat. Dat doen we door kunst en cultuur te programmeren in de projectwoning voor verschillende doelgroepen. De Recycle-Art workshops waren voor kinderen van 4 t/m 12 jaar die op Laveibos wonen. 

Kunstenaar Genevieve Kooijman maakte met de kinderen kunst van afvalproducten. Terwijl de kinderen afval verzamelden en hiervan iets anders maakten ging Genevieve, samen met Paulo van Wijck, met ze in gesprek over hoe je omgaat met afval en over hoe vuil of schoon ze hun woonomgeving vinden. Ook was er aandacht voor het thema “Thuis” en werd met elkaar gedeeld wat dit betekent, wat de belangrijke dingen zijn die je een thuisgevoel geven. 

De gemaakte kunstwerken en het ontdek- en maakproces werden vastgelegd, waarbij somige foto’s zelf ook al kunstwerkjes bleken te zijn! Tijdens laatste, afsluitende workshop, werd door 10 kinderen uit de flat gewerkt met klei. Ze leerden dit te combineren met het verzamelde afval, kleine poppetjes (oftewel minimensjes) en fotografie. Mooi hoe ieder kind met een eigen verhaal een eigen unieke vorm gaf aan de materialen.

Samenwerken


Wij willen uiteraard heel graag samenwerken met:

  • enthousiaste en gemotiveerde kunst en cultuurmakers die hun expertise op nieuwe manieren willen inzetten; 
  • maatschappelijke organisaties die kunst en cultuur willen inzetten in het kader van preventie en positieve gezondheid; 
  • wijkbewoners die door middel van kunst en cultuur willen bijdragen aan meer woonplezier in hun wijk en hier ideeën over hebben. 

Ben jij ook enthousiast geworden? Mail ons zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.

 

De impact van Wijck

Wijck brengt kunst en cultuur naar de wijken om zoveel mogelijk Zoetermeerders te laten ervaren hoe kunst en cultuur positief bijdragen aan gezondheid, woonplezier en verbinding in de wijk.  Maar wat voor effect heeft dit concreet op wijkbewoners?

Colinda Roelofsma deed na een lange periode van mantelzorgen mee mee aan onze workshopreeks ‘Zingen en schilderen’. De workshops leidden via een fotoproject en Internationale Vrouwendag in het Stadstheater naar nu een eigen mantra- en meditatiegroep.

Dankzij Wijck ben ik na een moeilijke tijd weer uit mijn schulp gekropen. Die eerste workshop, het zingen en schilderen – het heeft me echt weer tot leven gebracht. Ik sta weer in mijn kracht. Dat is een groot cadeau.”

Bekijk hier het verhaal van Colinda

 

Wijkbewoners over de activiteiten van Wijck

"Ik volgde Eigen Wij al een tijdje via Facebook, maar voelde een drempel om ook echt te gaan. Toen ik de workshop sieraden maken voorbij zag komen op hun Facebook, dacht ik: ja, nu ga ik! Daarna ben ik ook nog alleen naar een activiteit van Eigen Wij geweest.”

"Het is mooi dat ook mensen met een kleinere portemonnee toch op deze manier in aanraking komen met kunst en cultuur, ik voel voor mezelf echt de meerwaarde” 

“Wij wonen hier tegenover en doordat mijn man een hersenaandoening heeft en ik niet graag autorijd, komen we niet echt de wijk uit. Daarom is het zo fijn om toch dit soort dingen te kunnen doen gewoon in mijn eigen wijk.”