Joep Annegarn stopt met 'verplicht werken'

Na maar liefst 38 jaar werkzaam te zijn geweest voor CKC & partners (en voorgangers) namen wij op 1 maart afscheid van Joep Annegarn. Joep is een begrip binnen CKC & partners; zowel bij de docenten als bij de (oud) leerlingen. Hij ademt kunst en cultuur en heeft zich altijd ingezet om mensen samen te brengen, te inspireren en om te werken aan een gezamenlijk doel. Dat deed hij eerst als klarinetdocent en als dirigent van jeugdorkesten, later als steun en toeverlaat van de docenten en partners van CKC. Hoogste tijd dus voor wat persoonlijke vragen over zijn indrukwekkende loopbaan.

Waar komt jouw liefde voor kunst en cultuur vandaan?
“Mijn liefde voor muziek heeft er altijd al ingezeten. Ik kom uit een gezin van zes, maar mijn vader draaide alleen bij mij tijdens de borstvoeding bewust al Mozart. En ik blijk de enige te zijn die van klassieke muziek houdt. Dat kan natuurlijk toeval zijn…Mijn vader is een echte muziekliefhebber en bij mijn oma thuis zongen we heel veel. Toen ik een jaar of 9 was, kwam ik op school in aanraking met het spelen van klarinet en dat is uiteindelijk ook een tijd mijn vak geweest. In 1984 ben ik bij de voormalig Muziekschool begonnen als docent klarinet. Geweldig vond ik dat: leerlingen verder brengen met iets waardoor ze zichzelf vaak kunnen verbazen en boven zichzelf laten uitstijgen: daar krijg ik enorm veel energie van. Ook heb ik 25 jaar lang jeugdorkesten gedirigeerd. Ik heb dan ook duizenden kinderen gezien en de kinderen van toen kom ik nog wel eens tegen bij CKC & partners: nu zelf als ouder. De namen en instrumenten zitten nog steeds in mijn geheugen.”

Heb jij culturele helden? 
“Natuurlijk heb ik die, eigenlijk zelfs teveel om op te noemen. Ik ben cultureel gevormd: ik ben musicus en heb de conservatorium opleiding gedaan. Muziek en ook de andere kunsten zijn essentieel voor mij en mijn leven. Mijn ‘helden’ zijn dan ook breed te vinden en door de hele geschiedenis heen. Op muziekgebied zijn dat Monteverdi, Mozart, Stravinsky en Mahler bijvoorbeeld. Ik ben ook gek op de beelden van Bernini en ik hou heel erg van de schilderijen van Caravaggio. Ik hou van kunst uit de renaissance, maar ben ook een grote liefhebber van moderne kunst. Dans vind ik een fantastisch vak en daardoor ook van de grote Nederlandse choreografen bij het Nederlands Dans Theater en Het Nationale Ballet. 

Sinds we bij CKC & partners meer zijn gaan samenwerken met dans, beeldend en theater, en daarmee met de docenten, is mijn blik nog meer verruimd en mijn bewondering daardoor extra vergroot. Dat heeft te maken met de manier van werken. Van niets tot een volledige creatie komen: ik vind dat ongelooflijk knap.”

Hoe ben je bij CKC & partners terecht gekomen?
“In 1998 startte een proces dat uiteindelijk heeft geleid tot de fusie van vier zelfstandige kunstscholen in Zoetermeer: de Stedelijke Muziekschool, dansschool Wazoem, de Vrije Academie (beeldende kunst) en de Theaterschool Zoetermeer. Die vier werden de fusiepartners in het nieuw te bouwen CKC. Ik ging als waarnemend directeur van de Stedelijke Muziekschool en kwam bij CKC binnen als hoofd muziek. Ik gaf daarmee leiding aan het docententeam.”

Waar ben je het meest trots op?
“Ik ben heel trots dat we hier ooit in dit mooie pand terecht gekomen zijn. Alle fusiepartners kwamen uit kleine pandjes die ongeschikt waren en dit pand is fantastisch voor dit doel. Dat is een echte mijlpaal voor mij geweest. En met de komst van CKC & partners in 2013 is ook het aanbod vanuit dit gebouw voor de Zoetermeerders veel breder en groter geworden. En dat maakt het dus nog interessanter en boeiender.” 

Wat ga je het meest missen? 
“De reuring. De mensen, de adrenaline, de blije kinderen. De adrenaline rondom voorstellingen en presentaties. Dat ga ik absoluut missen. En ik ga natuurlijk een heleboel mensen missen.”

Wat ga je nu doen? 
“Ik ga veel reizen en daarmee veel cultuur bezoeken in andere landen: concerten, voorstellingen, architectuur en musea. Ik heb ook veel affiniteit met koken. Het lijkt me heel leuk om in een restaurant te helpen in de keuken of als vrijwilliger aan de slag te gaan. Een kennis van mij is wijnboer in Italië en het lijkt me geweldig om daar in de oogstmaand een hele maand te vertoeven. Ik heb nog nooit de wijnvelden in oktober gezien en zou heel graag het hele proces daar mee willen maken. En ik heb lieve petekindjes in Portugal, dat zijn de kinderen van een oud collega. Die is verhuisd naar Portugal en wij hebben altijd contact gehouden. Dus die ga ik zeker vaker bezoeken.” 

Zien we jou nog terug bij een lezing of een voorstelling als bezoeker?
“Zeker! Ik woon heel dichtbij en als hier leuke dingen gebeuren sta ik op de eerste rij!”

Wat zou je nog willen meegeven?
“Ik hoop dat iedereen uit Zoetermeer hun weg naar de culturele activiteiten in de stad nog makkelijker en nog vaker weten te vinden. Ik gun iedereen in Zoetermeer dat kunst en cultuur echt open staat voor alle bewoners en dat iedereen daar optimaal van kan genieten. En mijn wens zou zijn dat kunst- en cultuurlessen echt als vanzelfsprekend ingebed zijn in het onderwijs. Zodat de voorliefde van kunst en cultuur bij kinderen al vroeg kan beginnen, zoals dat bij mij ook het geval was.” 
 


Podcast
38 jaar kunst en cultuur in Zoetermeer: afzwaaiend adjunct-directeur, programmamanager Vrije Tijd en een van de bekendste gezichten van CKC & partners Joep Annegarn vertelt naar aanleiding van zijn pensionering (of zoals hij het zelf zegt: stoppen met verplicht werken) over zijn passie voor kunst en cultuur, hoe deze al in zijn jonge kinderjaren is ontstaan en wat cultuur, in het bijzonder muziek, voor hem betekent. 

We bespreken wat hem zoveel plezier en voldoening gaf in het lesgeven van kinderen, Joep begon in 1984 als klarinetdocent en heeft 25 jaar lang jeugdorkesten geleid, en waarom hij voor iedereen de hoop uitspreekt om met kunst en cultuur in aanraking te komen.

Luister de podcast hieronder: 

 

Joep Annegarn stopt met 'verplicht werken'