Je ziet het zo voor je: een prachtig gedecoreerde salon in de land- en herenhuizen van weleer, waar een kleine groep van zangers en zangeressen a capella de mooiste liederen ten gehore brengen, terwijl de dames en heren zich vermaken tijdens dit avondje uit.  

Die groep zangers en zangeressen: dat is een kamerkoor. De salons van vroeger zijn er niet meer, maar de kamerkoren hebben de tand des tijds wel doorstaan. "Het concept kamerkoor is van alle tijden", vertelt dirigent Liselet van Gent, "we zingen duizend jaar muziek." Het kamerkoor blijkt zich namelijk uitstekend te lenen voor een enorm aantal muziekstukken.  

Liselet: "In de tijd van de romantiek is er veel geschreven speciaal voor kamerkoren, voor het plezier van het volk. Het kamerkoor is ooit ontstaan als tegenhanger van de grote koren die in kerken zongen: veel koorleden, groot gebouw. Mensen wilden ook genieten van koorzang in de salons thuis, kamerkoren werden gevormd en ook de grote componisten gingen muziek schrijven voor bijvoorbeeld 5 of 6 stemmen per zanggroep." 

kamerkoor 2

Kamerkoren kunnen echter kiezen uit een bijzonder groot arsenaal aan klassieke muziek. "We zingen veel uit de romantiek, zoals Brahms. Maar op dit moment studeren we op een canon uit 1250, in het Oud-Engels. En we zingen 20e-eeuwse muziek, uit Estland en Scandinavië. En dan weer een klassiek stuk van Mozart. In een kamerkoor zingen is een vorm van tijdreizen", vertelt Liselet. 

Meer weten over de activiteiten van kamerkoor Vocapella?

Klik hier

 

 

 

kamerkoor 1