In de film ‘Mijn bijzonder rare week met Tess’ staat de eenzame Sam centraal. Sam denkt dat hij als jongste in het gezin alleen zal overblijven en traint zichzelf daarom in alleen-zijn. Maar dan ontmoet hij Tess, die haar vader probeert op te sporen.

Deze film vertonen we in het Kunstmenu aan groepen 7. Han de Bruin, filmliefhebber en 41 jaar ervaring als leerkracht, heeft met de leerlingen een voor- en nagesprek.

‘Dat ziet er dit jaar iets anders uit, normaal gesproken gooi ik met een microfoon met zacht omhulsel door de zaal,’ vertelt Han met een glimlach. 

Verschil tussen filmhuis en bioscoop

Nu kan dat niet in verband met Corona, maar dat mag de pret niet drukken. Han ontvangt de leerlingen in de kleine zaal van het Stadstheater. ‘Dat is al leuk, er zijn genoeg kinderen die het Stadstheater nog nooit van binnen hebben gezien’, zegt Han. 

Het is meteen een goede introductie voor zijn verhaal. Han begint met het uitleggen van het verschil tussen een bioscoop en een filmhuis. ‘Wist je bijvoorbeeld dat bioscopen een flink deel van hun omzet halen uit de snoepstraat? En dat er in tegenstelling tot de Toy Story’s en de Madagascars eigenlijk nooit een vervolg op een filmhuisfilm wordt gemaakt?’ 

Films die je bijblijven

Het is tekenend voor de verschillende doelen die bioscopen en filmhuizen hebben en verklaart ook waarom ze prima naast elkaar kunnen bestaan. Waar een bioscoop het zwaartepunt op entertainment legt, zie je in het filmhuis films met een boodschap. Films die je bijblijven. Niet geheel toevallig is dat ook de slogan van Filmhuis Cameo, waar Han de voorzitter van is.

Sosha van het Klokhuis

Na de uitleg volgt een video van Sosha Duysker, presentatrice van het Klokhuis. Zij vertelt over de opbouw van een film, de techniek en meer. ‘Ik vertel de kinderen dat ik na de film vragen zal stellen, dat zorgt ervoor dat ze met nog meer aandacht de film volgen’, vertelt Han. 

Betrokken

Han: ‘Ik vraag ze tijdens het nagesprek bijvoorbeeld of ze zich herkennen in Sam. Of in Tess. Sam is eenzaam, Tess haar vader is spoorloos. We hebben het over hoe zij zouden reageren op bepaalde situatie. En ook technisch gaan we in op de film. Waar zit de overgang van het begin naar het middenstuk? Door het nagesprek zijn de kinderen meer betrokken bij wat zij hebben gezien.’ 

Leerkracht

Han is maar liefst 41 jaar werkzaam geweest in het basisonderwijs, als leerkracht en als directeur. ‘Ik vind het heel leuk om dat weer even te kunnen doen. Sommige dingen veranderen helemaal niet, de connectie met de kinderen blijft leuk.’

Zijn liefde voor film is gegroeid in de periode dat hij naar de kweekschool in Utrecht ging. ‘Daar ging ik naar de bioscoop en ben ik een ontzettende filmfan geworden. Ik heb veel literatuur over films gelezen en vind het heerlijk om rond te lopen op filmfestivals.’

Ik zou 'm nog wel een keer willen zien

Volgens Han doen films veel voor de ontwikkeling van creativiteit. ‘Film kan meer impact hebben op kinderen dan een boek. Om het verhaal uit een boek voor je te laten leven, moet je een goede lezer zijn. Ik hoop wel dat door films kinderen meer boeken gaan lezen’, zegt hij. 

Zonder uitzondering ziet Han de kinderen met heel veel plezier en een hoofd vol verwondering de zaal uitkomen. ‘Woorden als vet, cool en gaaf hoor je vaak en ‘ik zou hem nog wel een keer willen zien’ komt ook regelmatig voorbij.’

Filmhuisfilms op tv

Voor films die je bijblijven hoef je met je kinderen niet altijd naar het filmhuis. Er komen regelmatig goede kinder- en jeugdfilms op tv, vaak op zondagochtend, tipt Han.

 

Deze les over en met film is onderdeel van het Kunstmenu, waar scholen eenvoudig en zonder kosten culturele lessen boeken.

Klik hier voor meer informatie over het Kunstmenu