Seniorenpanel adviseert over activiteiten voor 55-plussers

CKC & partners is er voor iedereen; voor jong maar zeker ook voor oud. Hoewel je Ruud en Willy zeker niet 'oud' mag noemen. Want niet alleen organiseren zij binnen CKC & partners diverse activiteiten voor 55 plussers, ze maken ook deel uit van het seniorenpanel. Ze laten hun stem en ervaring graag spreken om het programma voor senioren zo passend en aantrekkelijk mogelijk te maken.  

Het ouderen adviespanel is voor de directie een waardevolle aanvulling op hun organisatie. Ruud van Wijngaarden is panellid van het eerste uur en voelt zich dan ook echt gewaardeerd. “Het is een leuke en actieve groep mensen die weten wat er bij de doelgroep speelt en waar ze behoefte aan hebben”. Zijn ´collega´ panellid Willy Weekhout ziet ook hoe de activiteiten die ze mede bedenkt andere 55-plussers motiveert. “Helaas komt het nog vaak voor dat voor sommige senioren de drempel hoog is om daadwerkelijk hun huis uit te komen.” Maar als ze er eenmaal zijn, weet Willy, dan zijn de meesten positief. “Mensen zeggen echt tegen mij; goh wat fijn is het hier, die cultuur, die lezingen. Zelfs van mensen die niet uit Zoetermeer komen. Het is toch net even anders dan waar ze normaal naartoe gaan.” 

Voor Ruud van Wijngaarden begon alles eigenlijk bij de Luisterclub. De Zoetermeerder, bekend van onder meer Jazzclub in De Graanschuur en het Zoetermeers Muziek Kollektief, wilde graag zijn passie en kennis van muziek inzetten om 55 plussers weer laten genieten van hun favoriete platen. Muziek met elkaar delen en nieuwe muziek ontdekken: het werd een groot succes. “Bij de Luisterclub mogen mensen van tevoren hun lievelingsmuziek aanvragen of zelf muziek meenemen. In het begin kwamen mensen met een plastic zakje met cd´s binnen. Eerst waren het er drie, maar op een gegeven moment zag ik allerlei mensen aan de bar zitten met allemaal spullen en toen waren het er ineens 12. Het hoogste aantal wat we hebben gehad was 24.” 

Willy Weekhout kwam vijf jaar geleden bij ons binnen om haar hobby edelsmeden uit te oefenen.“ Ik wilde iets anders naast mijn gewone leven en ik merk dat het mijn horizon verbreed. Ik ben via iemand anders binnengekomen om te gaan edelsmeden en dat was zo gezellig en ze hadden zoveel apparaten en voorzieningen. Het leuke is dat je er je creativiteit kwijt kunt. Toen bedachten we dat we een 55+ groep wilden maken om te kijken of we meer senioren konden bereiken. Eerst met de Luisterclub natuurlijk en nu organiseren we elk jaar ook allerlei workshops, lezingen en andere activiteiten rondom een landenthema. Zo hebben we Duitsland gehad en kijken we voor dit jaar naar misschien Engeland.” 

Ruud vindt het niet alleen belangrijk dat je mensen ontmoet met dezelfde hobby's en dezelfde interesses, maar ook dat er zo veel mogelijkheden zijn. “Er is bij CKC & partners ook een opnamestudio. Nou daar zou ik best wel eens willen gaan kijken om een keer een stukje muziek op te nemen. Of gezellig een uurtje edelsmeden met Willy”. 

Het brengt haar persoonlijk veel plezier maar Willy ziet in haar eigen omgeving ook dat CKC & partners een veel bredere functie heeft. “Er zijn veel mensen die naar de Luisterclub komen die toch eenzaam zijn er echt naar uitkijken en waar je vriendschap mee hebt gesloten. Je moet verbinding zoeken. Ik vind dat leuk, ik ben een mensen mens”. 

Ruud herkent dit. Tussen de vaste bezoekers van de Luisterclub is in de loop der tijd een hechte band ontstaan. “Wij zijn al een keer met z’n allen naar een museum zijn gegaan en we zijn van plan om ook een keer een avond een theater te bezoeken. Er is veel betrokkenheid; als er iemand van ons gezondheidsklachten heeft dan is er altijd wel iemand die een kaart schrijft namens de hele club. Ik denk dat de Zoetermeerse bevolking nog te weinig weet wat er in het gebouw van CKC & partners allemaal georganiseerd wordt, wat er mogelijk is en wat voor nieuwe dingen er allemaal op stapel staan.  

Inmiddels is het Seniorenpanel druk bezig met een nieuw landenthema en hopen zij dat ook de populaire Luisterclub weer snel kan starten. En uiteraard zijn wij altijd op zoek naar nog meer enthousiaste senioren die het panel zouden willen versterken. Lijkt jou dat ook wat? Meld je dan aan via mvc@ckc-zoetermeer.nl.

Seniorenpanel adviseert over activiteiten voor 55-plussers