Peuters maken kennis met beeldende kunst

Peuters op een Zoetermeerse kinderopvanglocatie bekijken het kunstwerk ‘Oerbeest’ van Karel Appel de komende tijd van heel dichtbij. Zij testen de workshopreeks beeldend die peuters laat kennismaken met beeldende kunst.

Samen met kinderopvangorganisaties Kern Kinderopvang en De Drie Ballonnen in Zoetermeer is Cultuur en Techniek op school (CToS) aan de slag om cultuurkennismaking voor peuters vorm te geven. Deze week startte een groepje peuters van een locatie van Kern Kinderopvang met een pilot voor de workshopreeks beeldend. 

Oerbeest

“In deze reeks gaan kinderen op allerlei manieren met het schilderij ‘Oerbeest’ van Karel Appel aan de slag. Zo begint de eerste workshop met kijken en benoemen wat ze zien. Daarbij zijn er natuurlijk geen foute antwoorden”, vertelt Ellen Bavinck van CToS. “En net als Karel Appel gaan de kleine kunstenaars daarna aan het werk door een collage te maken met grote en kleine gekleurde vormen. Zo zijn er in totaal vier workshops waarin de kinderen hun creativiteit in kwijt kunnen en kennismaken met het kijken naar en verwerken van kunst.”

Pilot 

Eerder werd al een pilot gedraaid met de workshopreeks theater, nu is het dus de beurt aan beeldende kunst. “We zijn wederom blij met de positieve houding van de kinderopvangorganisaties. De workshops zijn zo ingericht dat de pedagogisch medewerker ze zelf kan geven. Er hoeft dus niemand van buiten te komen. Wel zo fijn in deze tijd”, zegt Ellen. “Voor de theaterreeks hebben we heel waardevolle feedback gehad. De peuters hebben met veel plezier meegedaan. We hopen dat ook bij deze reeks de kinderen weer enthousiast meedoen.”

Ieder kind cultuureducatie

“Het past in onze droom: ieder kind cultuureducatie”, aldus Ellen. “Maar belangrijker is natuurlijk hoe de kinderen het ervaren. Bij de peuters draait het allemaal om plezier, spelen en ontdekken. Zij maken in deze lessen op een heel ongedwongen manier kennis met cultuur.” 

Creativiteit en verbeelding

Cultuur, in de breedste zin van het woord, helpt creativiteit en verbeeldingskracht ontwikkelen. Belangrijke vaardigheden in de hedendaagse en toekomstige maatschappij. “In een notendop is dat waarom Cultuur en Techniek op school er is: zodat elk Zoetermeers kind in aanraking komt met kunst, cultuur en techniek. Om te ontdekken of dit iets is waarmee ze met plezier hun creativiteit en verbeelding aan het werk zetten. Of dit nu muziek, theater, literatuur of iets anders is.” 

Meer weten over Cultuur en Techniek op School? Bezoek de website www.cultuurentechniekopschool.nl

Peuters maken kennis met beeldende kunst