Speel & Ontdek: peuters maken kennis met theater

Binnenkort testen peuters op een Zoetermeerse kinderopvanglocatie een workshopreeks om kennis te maken met theater. Cultuur en Techniek op school is blij met de voorspoedige samenwerking en positieve houding van de kinderopvangorganisaties.

Samen met kinderopvangorganisaties KERN en De Drie Ballonnen in Zoetermeer is het team Cultuur en Techniek op school (CToS) aan de slag om cultuurkennismaking voor peuters vorm te geven. Half januari start een pilot op een van de locaties om de ontwikkelde workshopreeks te testen. 

Pilot

“Deze pilot stond gepland tot Corona roet in het eten gooide. We zijn dan ook enorm blij met de positieve houding van de kinderopvang om de test door te laten gaan. De workshops zijn zo ingericht dat de pedagogisch medewerker er zelf mee aan de slag kan. Er hoeft dus niemand van buiten te komen. En dat is wel zo fijn in deze tijd”, vertelt Ellen Bavinck van CToS.

Peuters

De workshopreeks is in samenwerking met de kinderopvang opgezet. “In dit geval hebben we binnen het spectrum van cultuur gekozen voor theater, met als thema Wonen. Dit thema sluit mooi aan bij de methode die op de opvang wordt gebruikt. We hopen dat de peuters enthousiast mee gaan doen met de theaterworkshops. De feedback van de pedagogisch medewerkers verwerken we en nemen we mee in de ontwikkeling van meer workshops.”

Ieder kind cultuureducatie

“Het past in onze droom: ieder kind cultuureducatie”, aldus Ellen. “Maar belangrijker is natuurlijk hoe de kinderen het ervaren. Bij de peuters draait het allemaal om plezier, spelen en ontdekken. Zij maken in deze lessen op een heel ongedwongen manier kennis met cultuur.” 

Creativiteit en verbeelding

Cultuur, in de breedste zin van het woord, helpt creativiteit en verbeeldingskracht ontwikkelen. Belangrijke vaardigheden in de hedendaagse en toekomstige maatschappij. “In een notendop is dat waarom Cultuur en Techniek op school er is: zodat elk Zoetermeers kind in aanraking komt met kunst, cultuur en techniek. Om te ontdekken of dit iets is waarmee ze met plezier hun creativiteit en verbeelding aan het werk zetten. Of dit nu muziek, theater, literatuur of iets anders is.” 

CToS is een samenwerkingsverband van Bibliotheek Zoetermeer, het Stadstheater, Museum de Voorde, Franx, Cultuurpodium de Boerderij en CKC & partners.

Speel & Ontdek: peuters maken kennis met theater