Een laagje over de werkelijkheid. Dat is wat augmented reality doet. Het is de realiteit maar met een extra. Augmented reality wordt al vaker toegepast dan je misschien denkt. En ook wij gebruiken het om de traditionele kunsten mee te verrijken.

AR in kunst en cultuur

Augmented reality, kortweg AR, werkt sámen met de kunsten en vervangt ze niet. Integendeel, AR zorgt voor een additionele ervaring waardoor de beleving van kunst nog intenser wordt. Soms zijn het kleine extra's met een groots effect. 

Een mooi voorbeeld is de expositie over Zoetermeer die wij in onze expositieruimtes verzorgden. De herkenning en de 'oh-ja's' waren niet van de lucht. Maar er waren ook werken die men niet direct kon thuisbrengen, waar de focus lag op de mens en niet op de locatie of die wat abstracter waren. Met de gratis app Artivive konden bezoekers heel eenvoudig wél zien door welk Zoetermeers plekje de kunstenaar was geïnspireerd. Op het scherm van hun telefoon verscheen over het kunstwerk heen de foto van de Zoetermeerse locatie. 

De collega's en jongeren van het Digital Art Lab zijn de experts in AR en verzinnen de meest fantastische toepassingen die ze in samenwerking met collega's uit de kunsten handen en voeten geven. Wil je hier meer over weten of heb je zelf een leuk idee? Alles is bespreekbaar! En dat geldt niet alleen voor Zoetermeerders of betrokkenen van CKC & partners. Iedereen die iets wil met kunst, cultuur en techniek is welkom ⬇

Digital Art Lab