Ruud van Wijngaarden

Ruud van Wijngaarden (1943, Den Haag) kwam na zijn schooltijd en studie in de gemeente Voorburg wonen. Al bij zijn eerste baantje bij de afdeling cultuur van de gemeente Voorburg kwam hij in aanraking met de cultuur Dit o.a. door de verscheidenheid aan evenementen en concerten in de sporthal van de Voorburgse Vliegermolen. Daarnaast was hij als hobby actief met het spelen en zingen in diverse rock en roll groepen. In 1972 verhuisde hij naar Zoetermeer en werd daar recreatie ambtenaar bij de gemeente Zoetermeer, wat later gevolgd door Hoofdbureau Jeugdzaken en samenlevingsopbouw. Onder de toren met steun van een enthousiast vrijwilligersbestand de eerste kleinschalige buurtactiviteiten op muzikaal gebied met optredens van o.a. bigbands en andere soorten jazzmuziek.  Dit was voor hem aanleiding om samen met Danny Adriaanz en Martin Rohde, onder het mom van Zoetermeer moet swingen, in 1979 De Stichting Moderne Jazz op te richten. Vele schitterende jazzconcerten met bekende musici volgden in o.a. “Le Gentilhomme” en later in “De Graanschuur”. Een keur aan bekende Nederlandse en buitenlandse jazzmusici hebben hier jarenlang opgetreden. In 1981 veranderde hij van baan en kwam bij de gemeente Leidschendam werken in de functie van beleidsmedewerker kunst en cultuur.


In 1983 werden zijn muzikale activiteiten uitgebreid met het eerste Sound of the sixties festival in wijkcentrum Meerzicht. Het werd een groot succes. In 1984 stond Ruud met steun van het Orgaan van Samenlevingsopbouw Zoetermeer aan de wieg van de oprichting van het Zoetermeers Muziek Kollektief (ZMK) in de voormalige Nicolaasschool. Van hieruit vond een pooling van muzikanten plaats met als doel allerlei muzikale optredens voor verenigingen en buurtorganisaties te verzorgen. Ook was er in dit centrum een podium met regelmatige optredens van allerlei verschillende muziekgroep (w.o. jazz, blues, country en rock en roll) Tevens werden er in dit unieke centrum oefenruimtes voor band ondergebracht.


Naast de Jazzconcerten organiseerde het Z.M.K.  In de Graanschuur na verloop van tijd ook ander soorten muziekavonden en concerten. Daarbij was een ruime plaats ingeruimd voor jong talent.


 Met het succes van het sound of the sixties festival nog vers in het geheugen werd in 1983 gestart met een aantal sound of the sixties middagen met livemuziek op de zondag in het Zoetermeerse restaurant De Sniep.


Al gauw werden deze drukbezochte middagen in 1985 gevolgd door de eerste Sound of the sixties avond in fraaie accommodatie Locomotion in met optredens van Nederlandse groepen uit de jaren 60. Gezien de grote belangstelling voor de sixties muziek werden deze avonden op de woensdag op veler verzoek regelmatiger georganiseerd. Dit tot uiteindelijk 1x in de 6 weken. Ook bekende buitenlandse bekende groepen uit die tijd (o.a. uit Engeland) werden aangetrokken en stonden met veel succes op het Locomotion podium. Een nog steeds bestaan deze nostalgische avonden. Wel niet meer in Locomotion en niet meer 1x in de 6 weken maar 2x per jaar in de fraaie accommodatie van Dekker Zoetermeer. Binnenkort vindt hier de 152e aflevering van dit niet meer weg te denken evenement plaats. Een heerlijke uitgaansavond voor vele muziekliefhebbers binnen en buiten Zoetermeer. Daarbij is Ruud van Wijngaarden, die in 2004 met pensioen ging, met steun van de werkgroep, nog altijd de grote promotor.