Esther Damsma - in ’t Groen

Esther Damsma - in ‘t Groen is dirigente, violiste, viooldocente en psychologe gespecialiseerd in podiumpsychologie. Zij is artistiek leider van Muziek in de Wijk Zuilen, een sociaal muziekeducatieproject in de Utrechtse wijk Zuilen. Esther leidt het orkest van Muziek in de Wijk en componeert/arrangeert muziek op maat voor het project. Bovendien staat zij voor de jongste afdeling van het Viotta Jeugdorkest.


Esther volgde directielessen bij Franc Rizmal en Michel Havenith. Zij was deelnemer van de International Conducting Masterclasses van René Gulikers. Zij heeft vioollessen gehad van Ineke Bredenhorst, Mary O’Reilly, Emmy Verhey, Marguerite de Waal en Eeva Koskinen; altvioollessen volgde zij bij Gisella Bergman; klarinetlessen bij Yamila Bavio. Als viooldocente is Esther aangesloten bij de ESTA (European String Teachers Association). Ze zit in de eindredactie van het blad Arco. Esther speelt in verschillende kamermuziekensembles: Hobokwartet driekwartplus, Rodinia en zij vormt een duo met pianist Pepijn van Vilsteren.   


Bij het afstuderen van haar studie Klinische Psychologie aan de Universiteit Utrecht heeft zij zich gericht op podiumpsychologie. Wat gebeurt er met mensen wanneer ze op het podium staan en waardoor komt het dat sommigen het een geweldige kick vinden en anderen voor geen goud een podium op willen? Esther geeft lezingen en workshops PodiumPsychologie.