Kennismaken met muziek in de klas

Afgelopen september is harp docente Marjatta Fehres gestart met het geven muzieklessen aan de leerlingen van de groepen 3 t/m 8 van basisschool IKC De Klimboom. Iedere klas maakt in 12 weken tijd kennis met muziek; van het herkennen van ritmes, het leren van basisnotaties tot zingen en spelen op verschillende muziekinstrumenten zoals de ukelele en de harp. 

Spannend maar toch ook erg leuk
De jongere kinderen uit de groepen 3 en 4 krijgen een half uur les per week, de oudere groepen 3 kwartier. Voor iedere leerling is de ervaring en beleving van muziek erg belangrijk en leerzaam. Voor sommige spannend en voor de eerste keer, maar uiteindelijk voor iedereen vooral heel erg leuk! 

Coronamaatregelen
Muzieklessen starten op school tijdens de coronamaatregelen bleek wel een uitdaging, zowel voor de leerlingen als Marjatta: lockdowns, zieke kinderen en soms halve klassen. Maar toch bleek het voor de leerlingen heel waardevol om juist op school zich muzikaal te kunnen uiten. En ook juf Marjatta moet dan vaak creatief zijn: even een handje goed op een snaar zetten of een greep corrigeren kon natuurlijk niet. Dus pikten de leerlingen het heel knap op door goed te kijken, te luisteren en na te doen. 

Marjatta sluit in juni haar laatste periode af met de groepen 7 en 8. De ervaringen van de eerdere klassen geven haar veel energie. Want wat is er nu leuker om een klas binnen te komen en te horen: ‘Yes! Muziekles!’ 
 

Kennismaken met muziek in de klas