Meet me: Sylvia Essenberg

In de rubriek Meet me leren we een docent beter kennen. In deze Meet me: Sylvia Essenberg. Een creatieve en enthousiaste kunstenaar die zich graag verwonderd en anderen met veel plezier enthousiasmeert en inspireert. 

Je voor- en achternaam
Sylvia Essenberg

Welke cursus(sen) of activiteit(en) geef je?
Ik begeleid op de woensdagmiddag de teken- en schildergroep Samsam. 
Samsam staat voor samen delen, samen spelen, samen creëren en samen leren!  

Samsam is een gezellig en creatief samenzijn waar ieder op zijn eigen niveau aan deelneemt. Iedereen wordt geïnspireerd en uitgedaagd om een werkstuk te maken en hiervoor verschillende materialen te gebruiken en daar naar hartenlust mee te experimenteren. Denk aan materialen zoals houtskool, krijt, aquarel of acrylverf. Ook komen diverse technieken aan bod, worden exposities besproken en kunstenaars uitgelicht. 

Regelmatig bedenk ik een leuke of bijzondere opdracht. Of wordt er een gezamenlijk werk gemaakt door degene die het leuk vinden om samen te creëren. Toch liever zelf aan de slag? Voel je dan niet verplicht om een gezamenlijk werk te maken. Een belangrijk onderdeel is de verbinding met het onderwerp en de gezelligheid onderling.

Wat is het gekste dat je in een les of repetitie hebt meegemaakt?
Laatst hebben we een keer modeltekenen gedaan. Ik ging zelf model staan, maar ook anderen wisselden mij af. De meeste rare figuren komen dan in het begin naar voren. Het is zo leuk om dan aan het einde van de les het grote verschil met de eerste schetsen te zien. Als we dan aan het einde van de les alle resultaten naast elkaar leggen heeft iedereen plezier.

Welke oud-leerling/cursist is je het best bijgebleven en waarom?
Een Chinese dame. Zij wilde graag op de Nederlandse manier met acrylverf leren schilderen en ze was heel precies. Het koste haar heel veel energie en tijd, maar door haar enthousiasme en perfectionisme leerde ze heel snel en heel veel. Ze kon zelf al heel mooi met een Chinese penseel en inkt afbeeldingen maken. Ze heeft zelfs een keer deze techniek aan de groep uitgelegd en voorgedaan en iedereen heeft meegedaan en was super enthousiast.

Wat betekent het kunnen uitoefenen van jouw vak voor jou?
Ik vind het leuk om mensen te enthousiasmeren en te inspireren. Iemand begeleiden en een gezellige ontspannen middag te bezorgen, dat is voor mij een uitdaging en geeft mij weer energie!

Als je morgen wakker zou worden en je had 1 nieuwe kwaliteit of mogelijkheid, wat zou het zijn?
Ik kan niets bedenken. Ik ben blij met alles wat op mijn pad komt. Of toch, dan zou ik kite instructeur worden. Lekker vrij met de elementen van de natuur bezig zijn.

Is er iets waar je al heel lang van droomt? En waarom heb je het nog niet gedaan?
Ik heb al een keer mijn droom geleefd door 2,5 jaar lang door Zuidelijk Afrika te reizen en ook daar creatieve projecten te doen. Nooit verwacht dat ik dat ooit zou doen, maar ik zeg nooit nooit tegen nog een keer. Benieuwd naar dit avontuur? Lees hier ons blog.   

Wat is de belangrijkste les die jij ooit hebt geleerd? En van wie heb je die les geleerd?
Pluk de dag, wees blij en tevreden met dat wat je hebt. Tijdens mijn verblijf in Afrika heb ik veel mensen ontmoet met andere achtergronden en culturen. Vaak wordt er geleefd bij de dag. In ons drukke westerse leven is dat vaak niet (meer) mogelijk. Wij kunnen veel leren van deze andere manier van denken. 

Waar kunnen wij jou voor wakker maken?
Een zonnetje en lekker op stap gaan. Mijzelf verwonderen over mooie natuur, een mooi galerie of door een nieuw avontuur te beleven.

Waar hoop je over 5 jaar te staan?
Ik hoop dat ik een afwisselend leven heb met lieve mensen om mij heen en dat ik het net zo naar mijn zin heb als nu.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je nog meer weten over Sylvia? Kijk dan hier 

Meet me: Sylvia Essenberg