Gerart Kamphuis: 'Dankzij het lesgeven aan kinderen, schilder ik zelf vrijer'

Een hele generatie Zoetermeerders kent schilder Gerart Kamphuis (1953) van zijn kunstlessen op lagere scholen. Een kunstenaar gaat nooit met pensioen, maar na 30 jaar geeft hij wel zijn docentenstokje door aan een nieuwe generatie.

Ontdekkingsreis

Reden voor ons om hem te eren met een expositie waarin hij de bezoeker meeneemt op zijn eigen ontdekkingsreis. "Er hangt zowel oud als nieuw werk, het selecteren voelde als kersen plukken. Wat ik heb ontdekt in die 30 jaar is dat ik de behoefte heb om te dwalen. Ik doe een deur open, kom in een nieuw straatje terecht, ga experimenteren en dan loop ik weer een stukje verder. Veelzijdigheid, daar ben ik trots op en ik hoop dat mensen dat ook terug zien."

Vervloeid landschap

“Achter veel van mijn werk zit een herinnering”, vertelt Gerart, ”Ik kwam ooit op een school, een oud gebouw, deed een kast open en er kwam een hele weeïge rozengeur uit: Ik moest meteen denken aan vroeger, aan de bloemen van de buurvrouw. Dat is blijven kleven dus heb ik een hele serie rozen gemaakt. Vanuit daar kwam ik uit op een jeugdherinnering aan de volkstuin van mijn vader. Ik was nog klein en hij vroeg mij om de gieter te vullen in het slootje. Het was zo´n boerensloot met kroos, kikkerdril, stekelbaarsjes. Ik keek in het water en dat hele wereldje onder mij zal ik nooit meer vergeten. En toen ik die zinken gieter er in doopte vervormde alles en werd dat gekke wereldje ineens weer iets nieuws. Dat heeft zo veel indruk op mij gemaakt dat het thema ´water´ altijd in mijn werk aanwezig is geweest. Ik heb ook heel veel werk letterlijk met vloeibare verf gegoten, dus ik legde de doeken plat op de vloer maakte dan uit de flacons met veel water vlekken waardoor je eigenlijk een vervloeid landschap ziet."

Rood

Zijn werk als kunstdocent in het primair onderwijs heeft voor Gerart een grote rol gespeeld in zijn schilderijen. De spontaniteit van kinderen, hun energie en vrijheid zorgden ervoor dat hij zijn eigen remmingen steeds meer los wilde laten. “Ik heb in mijn kunstacademie-tijd een periode gehad dat ik geen kleur gebruikte, ik vond dat te makkelijk. Pas later begon ik heel langzaam wat rood te verwerken en daarna explodeerde dat echt."

Kinderen inspireren

"Van dat strenge dogmatische van 30 jaar terug, van wat vooral niet mocht, ging ik meer op zoek naar wat allemaal wèl mag. Dankzij het lesgeven aan kinderen schilder ik zelf vrijer. Dus zo heel stiekem hebben ze mij toch geïnspireerd, dat is heel verrijkend.”

Expositie

De expositie van werken van Gerart beslaat drie verdiepingen. Op de begane grond in de Lounge hangen tekeningen van leerlingen van Gerarts laatste opdracht uit het Kunstmenu met als thema:  ‘De nieuwe kop van de koning’.

De expositie is vanaf 27 september tot eind november dagelijks te bezoeken. 
 

Krant

Op 23 september verscheen een artikel over Gerart en de expositie in het Streekblad

Lees het artikel hier

Gerart Kamphuis: 'Dankzij het lesgeven aan kinderen, schilder ik zelf vrijer'