Esther van Es is Universal Voice Master Teacher

Zangdocent Esther van Es heeft na vele uren studie haar diploma Universal Voice Master Teacher behaald. We vroegen haar wat dit is, wat dit betekent voor de leerlingen en hoe ze deze kennis verwerkt in de lessen.

Sinds kort ben je Universal Voice Master Teacher. Gefeliciteerd! Wat houdt dit in?

"Dat houdt in dat ik les kan en mag geven volgens de principes van het Universal Voice System. Als zangpedagoog is dit systeem een geweldige aanvulling op mijn kennis. Het heeft me gegeven waar ik naar op zoek was. Een toepasbaar en begrijpelijk zangsysteem gebaseerd op acht klankkenmerken, vier pijlers en vier stemkarakters. Achter wat ik communiceer tijdens de lessen heb ik een schat ontvangen aan kennis over onder andere anatomie en akoestiek."

Wat betekent dit voor jouw leerlingen? Hoe kun je ze nog beter ondersteunen?

"De klankkenmerken zijn helder en makkelijk te communiceren. Zo heb je bijvoorbeeld het klankkenmerk luidheid, geaspireerdheid en scherpte. Door de levels binnen de klankkenmerken te veranderen (waar nodig of gewenst) werk je aan variëteit en klankrijkdom binnen jouw stem. De mogelijkheden zijn groot en trainbaar. Samen met de pijlers (houding, adem, stemplooien en klankruimte) zorgt dit ervoor dat je tot het gewenste stemkarakter komt. Omdat het systeem een duidelijke taal hanteert krijgt de leerling snel inzicht en leert de leerling zijn of haar eigen stem en mogelijkheden te gebruiken."

Hoe ga je dit verwerken in je lessen?

"Kijk, het belangrijkste van zingen is dat jij leert technieken te ontwikkelen en toe te passen zodat jij de liedjes kunt zingen waar je zo van houdt. Als iemand een lied uitkiest dat hoog gaat en luider moet blijven, dan draait het op dat moment om het uiten van bepaalde emoties. Enige dramatiek weliswaar. Stel dat jouw stem dat nog niet kan, dat jij vooral altijd zacht zingt, dan werk je hieraan. Het lichaam kun je trainen. De weg is voor iedereen anders, afhankelijk van jouw ervaring, talent, inzet en kunde. Het systeem geeft jou duidelijke taal en aanwijzingen, verder te trainen door instrumentele audio-oefeningen te gebruiken. Superhandig dus!"
 

Esther van Es is Universal Voice Master Teacher