Klassiek Zoetermeer

Het begint rustig, maar eindigt in volle vaart en met een grote verrassing! Voor Klassiek Zoetermeer 2020 mochten wij het schoolonderdeel verzorgen.

Kinderen maken kennis met klassieke muziek

In de week van 2 t/m 6 november ontvingen wij bijna elke dag basisschoolklassen voor een kennismaking met klassieke muziek. Klassiek Zoetermeer wil klassieke muziek toegankelijk maken voor jong en oud, dat vinden wij natuurlijk een geweldig doel.

Muzikale verhalen

Klassieke muziek en kinderen lijkt misschien op het eerste gezicht niet meteen een goede match, maar de muziekstukken zitten vol verhalen. Ze zijn bij uitstek geschikt om de creativiteit en verbeelding te prikkelen, en dat is wat we hebben gedaan.

Pianokwartet op video

Musici die betrokken zijn bij CKC & partners maakten voor de kinderen een video. In deze video speelt een pianokwartet (en we leerden meteen dat dat niet vier piano's zijn) klassieke muziek van Vivaldi, Herfst 2 en 3 om precies te zijn. De musici vertellen het verhaal achter het muziekstuk en zo wordt een energiek stuk muziek ineens een jachtpartij op een mooie herfstige dag in vroeger tijden, toen jachtpartijen nog als 'gezellig' beschouwd werden.

Live optreden

Na de video gingen de leerlingen zelf aan de slag met muziek maken, schilderen of dansen, met het Vivaldi-muziekstuk als inspiratie. Er was veel plezier, er werd hard gewerkt en sommige leerlingen werden tijdens de workshop ineens verrast door een musicus uit de video die live een stuk kwam spelen! Leerlingen begonnen spontaan mee te dansen en op de harpjes te spelen. De gezichtjes waren onbetaalbaar 🥰

Het schoolonderdeel van Klassiek Zoetermeer werd mede mogelijk gemaakt door Floravontuur Promotie Zoetermeer

Hieronder vind je foto's van Klassiek Zoetermeer 2020 bij CKC & partners.

Onder de foto's gaat de tekst verder.

Klassieke muziek voor jong en oud

Klassiek Zoetermeer is een concept waarbij inwoners en basisscholen van Zoetermeer en de omliggende gemeenten kennis kunnen maken met klassieke muziek. Het concept is dusdanig opgezet dat ‘live’ klassieke muziek naar een groot publiek wordt gebracht. Er wordt uitgegaan van een laagdrempelig en gratis toegankelijk evenement waarbij klassieke muziek centraal staat. 

De organisatie is volledig in handen van stichting Floravontuur Promotie Zoetermeer en met CKC & partners. De organisatie werkt hierbij samen met verschillende culturele instellingen zoals het Stadstheater, Filmhuis Cameo, Podium320 en het Forum/bibliotheek. Maar ook basis- en middelbare scholen, lokale ondernemers en Zoetermeerse musici en professionele ensembles. 

In 2010 is het concept ‘Klassiek op het Water’ voor de eerste keer uitgevoerd. Gezien de enorme groei die vooral het dagprogramma heeft doorgemaakt kan worden geconcludeerd dat het festival invulling geeft aan een enorme behoefte bij de Zoetermeerse basisscholen.

Klassiek Zoetermeer