Dag & nacht is het thema Klassiek Zoetermeer voor de scholen

Netwerk Zoetermeer en CKC & partners organiseren jaarlijks Klassiek Zoetermeer, een festival waar klassieke muziek toegankelijk wordt gemaakt voor alle leeftijden. Via het scholenprogramma maken de kinderen al op jonge leeftijd kennis met klassieke muziek om ze nieuwsgierig te maken en zich ook op latere leeftijd te laten verrassen en inspireren door de wereld van klassieke muziek. 

Dit jaar is het thema Dag & Nacht.

Danse Macabre en Chanson De Matin

De leerlingen beluisteren twee verschillende stukken: Danse Macabre van Camille Saint-Saëns voor de Nacht en Chanson De Matin van Edward Elgar voor de Dag. 

Welk verhaal bedenk je bij de muziek?

Deze twee muziekstukken passen goed bij het thema, maar verschillen heel erg van elkaar. Doordat de verschillen zo groot zijn kunnen de leerlingen ze goed vergelijken. Tijdens Klassiek Zoetermeer gaan de leerlingen nadenken over wat ze zelf voelen bij de twee stukken, maar ook wordt de fantasie geprikkeld: welk verhaal bedenk je bij de muziek? 

Concertvideo en workshop

In de week van 15 t/m 19 november zijn er elke dag workshops dans, theater, muziek en beeldende kunst bij CKC & partners. Voor de klas is het een verrassing welke workshop zij gaan krijgen, maar de leerlingen beginnen allemaal met het bekijken van de opname van een concert, waarin de twee muziekstukken gespeeld worden door echte musici. Daarna gaan de kinderen aan de slag onder begeleiding van de workshopdocent. De muziekstukken vormen een bijzondere inspiratiebron tijdens de workshop en de workshop eindigt met een live verrassing. 

Nieuwsgierig maken

De leerlingen maken kennis met klassieke muziek en de bijpassende instrumenten. Door het volgen van de workshops leren ze te kijken en luisteren naar de muziekstukken. Deze ervaring kunnen de kinderen op een eigen manier verwerken via een van de disciplines uit de workshops. Zo maken we de leerlingen nieuwsgierig naar andere muziekstukken en instrumenten.

Het scholenprogramma is geschikt voor alle groepen uit het primair onderwijs, van groep 1 tot en met groep 8.

Meer lezen over en aanmelden voor Klassiek Zoetermeer

Dag & nacht is het thema Klassiek Zoetermeer voor de scholen