Van CKC-podium naar album op Spotify

Singer-songwriter Jeroen Verveld stond een aantal jaar geleden nog op het podium bij het muziekconcours, de voorloper van wat nu Young Music Talent is. Nu vind je hem op Spotify met zijn eerste eigen album.

Zang, gitaar en piano

Het album heeft als titel Thank You For The Music, een passende titel voor iemand die elke dag bezig is met muziek. “Ik speel elke dag wel iets”, vertelt Jeroen. “Bijvoorbeeld als ik een half uurtje heb tussen colleges door.” Maar het zijn lang niet alleen de verloren halve uurtjes die hij vult met muziek.

“Muziek is echt een passie. Ik zong altijd al graag, maar rond mijn 15e wilde ik er echt meer mee gaan doen. Ik nam bandles bij CKC en kwam in een bandje terecht. We zongen eerst alleen covers, en later ook eigen muziek. Zo tot mijn 19e heb ik me daarbinnen kunnen ontwikkelen. Ik heb zangles gehad en gitaarles, omdat ik mezelf wilde begeleiden. Verder heb ik mezelf een beetje piano leren spelen.”

Op jouw manier

Jeroen neemt vaak de auto-didactische toer: hij leert het zichzelf. “Ik kan muziek maken, maar geen noten lezen. Ik kan pianospelen, maar een pianodocent zal het ongetwijfeld technisch niet goedkeuren”, lacht hij. “De simpelste dingen kan ik niet, maar tegen iedereen die muziek wil maken zeg ik: doen! Doe het op jouw manier.”

Muzieknummers schrijven

Nummers schrijven deed hij ook altijd al, maar sinds een jaar of twee is Jeroen zich er echt op gaan richten. “Ik heb veel geschreven dat ik nu echt niet meer kan horen, maar vijf van die nummers leiden tot je zesde nummer dat wel heel goed is. Je leert zoveel als je gewoon doorgaat. En door naar verschillende muziek te luisteren. Muziek schrijven is naar heel veel muziek luisteren en combineren wat je inspireert.”

Zelf schrijven, opnemen en produceren

Nu is het tijd voor een album. “Ik heb veel geschreven waar ik supersnel op was uitgekeken, maar was wel op een punt gekomen dat er vier of vijf nummers waren, waar ik achter kon blijven staan en waar ik goede feedback op kreeg van mensen om me heen. Dat was een mooie start van dit eerste album.” Het album is vrijwel zonder hulp tot stand gekomen. Het tweede nummer, Material Boy, heeft hij in één dag geschreven, opgenomen en geproduceerd.

Goodbye

“Ik heb alles zelf gedaan voor dit album. Met uitzondering van één bijzonder nummer. Dat is geproduceerd door John Sonneveld, die onder andere betrokken was bij de Golden Earring. Het heet Goodbye en is een ode aan een vriend van me die is overleden. Op de albumcover staat een foto van ons samen.” 

Het laat zien dat Jeroen in zijn muziek erg persoonlijk kan zijn. “Het zet mensen weleens aan het denken: waarom heeft hij dit geschreven, gaat dit over mij? Mijn moeder heeft ook weleens aan me gevraagd of het wel goed met me ging”, zegt hij lachend. “Het had ook wel iets engs om het uiteindelijk allemaal op Spotify te zetten.”

Vier albums in vier jaar

De droom om professioneel muzikant te worden is er. “Als ik het mocht zeggen, zou ik dan het liefst vier albums in vier jaar maken met allemaal een andere muzikale richting. De ene meer rock, de ander jazzy. Ik vind het tof om steeds weer andere muziek te ontdekken, anders heb ik het gevoel dat ik vastzit.”

Jeroen heeft zich ingeschreven voor het conservatorium in Amsterdam. “Ik ben uitgenodigd voor de audities in mei”, vertelt hij. “Weet je, ik heb een brede interesse, maar het enige dat ik echt leuk vind, is muziek. Het zou heel gaaf zijn als ik daar mijn werk van zou kunnen maken.”

Van CKC-podium naar album op Spotify