Muziekstuk Vexations

Kom kijken bij de live voorstelling van één van de langste composities uit de muziekgeschiedenis bij Kunstgarage Franx.

Bijbehorende foto voor activiteit Muziekstuk Vexations

Op 30 september en 1 oktober dit najaar wordt Vexations, één van de langste composities uit de muziekgeschiedenis, live gespeeld bij Kunstgarage Franx. De voorstelling duurt maar liefst 24 uur!

Vexations 
In 1893 componeerde Erik Satie één van de langste composities uit de muziekgeschiedenis; Vexations. In dit stuk moet een motief van ongeveer anderhalve minuut 840 keer worden herhaald. We weten niet of het een grap van Satie was of niet, maar dat maakt een uitvoering niet minder uitdagend! Een complete uitvoering duurt daardoor soms een etmaal. Bizar lang!
Ondanks de eenvoud van het werk durven zelfs ervaren pianisten deze ‘plagerijen’ niet uit hun hoofd te spelen. Een stuk gekenmerkt door eenvoud en serene rust, waarvan uitvoerders en luisteraars zeggen dat ze erdoor in een trance raakten. 
Door de uitzonderlijke lengte wordt het stuk maar zelden uitgevoerd. De laatst bekende uitvoering in Nederland was in 2009. 

Een voorstelling gespeeld door professionele musici en amateurpianisten
De complete ‘Vexations’ bestaat uit 840 uitvoeringen van een motief, waarvan er 600 worden gespeeld door vier professionele musici die elk 150 uitvoeringen voor hun rekening nemen. De overige 240 Vexations worden gespeeld door amateurpianisten. Dat het stuk makkelijk op één A4’tje past betekent niet dat het makkelijk is. De vele herhalingen maken een uitvoering tot een uitdagende en spannende opgave!

Een unieke voorstelling 
Een bijzonder muziekstuk waarin eenvoud en complexiteit elkaar omarmen. Een stuk dat 840 keer opnieuw gespeeld wordt, maar waarin je toch telkens weer nieuwe dingen hoort. Het muziekstuk Vexations is een samenwerking tussen CKC & partners, Kunstgarage Franx en de Stichting Ebony Ensemble.

Kom kijken!
Vanaf zaterdag 30 september om 14:00 uur kan je 24 uur lang komen kijken naar de pianomarathon bij Kunstgarage Franx! 


  • Gratis
  • Bij Kunstgarage Franx