Das war (nicht einmal, Duitse Cinema)

De Duitse cinema door de eeuwen heen

Bijbehorende foto voor activiteit Das war (nicht einmal, Duitse Cinema)

Al in de jaren ’20 was de Duitse film van hoogstaande klasse. Films als Nosferatu (1922, F.W. Murnau), Das Kabinett des Dr. Caligari (1920, Robert Wiene) en Metropolis (1927, Fritz Lang) zijn ook nu nog steeds klassiekers en hebben niet aan kracht ingeboet. In die jaren ’20 ontwikkelt de cinema zich technisch enorm snel. En worden tegelijk deze films als voorbode genoemd van wat komen zou. 
WOII legt de dan wereldwijd beroemde Duitse cinema lam. Alleen Leni Riefenstahl is noemenswaardig, hoewel nazi-propaganda. Sterren als Marlene Dietrich vluchten, evenals Murnau, Lang en Wiene. 

Het duurt na de oorlog lang voordat er weer leven in de Duitse film komt. Maar in de jaren ’70 gebeurt dat dan toch. Namen als R.W. Fassbinder (Lili Marleen), Wim Wenders (Der Himmel über Berlin), Volker Schlöndorff (Die Blechtrommel) en Werner Herzog (Fitzcarraldo) zijn ook nu nog bekend. Ook zij maakten klassiekers die van grote invloed waren en zijn op de globale cinema. 
Vandaag de dag komen er met regelmaat nog steeds Duitse films uit in Nederland. In dit nieuwe millennium staan nieuwe regisseurs op, niet te vangen in een stroming, die de Duitse film nieuw aanzien geven. Fatih Akin (Gegen die Wand) en Tom Tykwer (Die Krieger und die Kaiserin) horen daarbij. Titels als Der Untergang, Das Leben der Anderen, Sophie Scholl en Goodbye, Lenin waren ook in Nederland grote successen. 

In dit programma komen deze ontwikkelingen uitgebreid aan bod. Wat waren die technische ontwikkelingen die de Duitse films zoveel aanzien gaven? Hoe zag de cinema er tijdens WOII uit? Wat vinden we nu van films van bijvoorbeeld Fassbinder, is hij nog steeds dat enfant terrible? En wat kunnen we zeggen over het belang van de hedendaagse films? 
Aan de hand van veel fragmenten bespreekt Gerlinda Heywegen de vele beroemde en beruchte films uit de Duitse filmgeschiedenis, die zo intens vervlochten is met de wereld van toen en nu. 
Kaartje kopen


Bekijk de inschrijfopties
  • € 16,50 per lezing
  • vanaf 18 jaar
  • Maakt onderdeel uit van 55+ programma Uit de Kunst
  • kaartje kopen via bovenstaande link

Kaartjes

Kaartjes kopen kan via de bovenstaande link (scroll naar boven)

Docenten