Het UITfestival Zoetermeer prikkelt en verrast, en dat een maand lang! In eerste instantie werden we gedwongen door coronamaatregelen om het grote eendaagse evenement anders aan te pakken. Maar al heel snel zagen we er, samen met onze partner Stadstheater Zoetermeer, eigenlijk heel veel voordelen in.

De hele septembermaand lieten we de inwoners van Zoetermeer kennismaken met kunst, cultuur en techniek en openden we het nieuwe culturele seizoen. En niet alleen in het Stadshart, zoals anders, maar ook in de wijken. 

Wijkbioscoop in Meerzicht en Oosterheem

We zochten naar activiteiten waar mensen veilig aan kunnen deelnemen, op anderhalve meter afstand en in de buitenlucht. 

Zo was er de wijkbioscoop op zaterdag 5 september in Meerzicht en op 12 september in Oosterheem, met een kinderfilm en een film voor volwassenen. Van tevoren konden wijkbewoners stemmen welke films zij wilden zien. Filmhuis Cameo maakte een mooie selectie. Beide wijken waren unaniem in hun keuze: de kinderen kozen voor De Kleine Prins en de volwassenen keken naar Green Book. 

Een groot ledscherm werd neergezet op beide locaties, en iedereen kreeg een eigen (schone) koptelefoon om het geluid van de film te kunnen horen. 

 

VLOG * UITfestival in Oosterheem

Onze vloggers Demi & Quinten bezochten de UITfestival-zaterdag in Oosterheem en maakten er een enthousiast sfeerverslag van!

Kijk mee! >>

 

 

 

 

 

 

KlapstoelKabaret in Buytenwegh en Seghwaert

Een cabaretvoorstelling in het theater bezoeken is nu niet of nauwelijks mogelijk. Een aantal cabaretiers heeft al snel aanspraak gemaakt op hun creativiteit en tuigden het KlapstoelKabaret op. In de buitenlucht, iedereen neemt zijn eigen klapstoeltje mee en zit op anderhalve meter afstand. Et voila: veilig en verantwoord genieten van cabaret!

In Buytenwegh op het grasveld aan de Marsmanhove en op het basketbalveld in Seghwaert konden (wijk)bewoners gratis genieten van KlapstoelKabaret. In Seghwaert werden ze voorafgaand aan de show ook nog eens getrakteerd op een dansvoorstelling van twee dansparen van Jessica Dansen!

VLOG * KlapstoelKabaret

Demi & Quinten waren aanwezig bij het KlapstoelKabaret en interviewden de twee cabaretiers die in Buytenwegh optraden.

Ze vroegen Anne Neuteboom en Chris Verlaan onder andere waarom cultuur zo belangrijk is. Daar had Anne Neuteboom wel een heel duidelijke mening over 😅

Kijk mee! >>

 

 

 

 

 

 

Cultuur(t)huis

Elke zaterdag van het UITfestival staan CKC'ers van het team Cultuurparticipatie klaar om wijkbewoners in het Cultuur(t)huis te ontvangen. Je mag er binnenkomen, of gewoon even je hoofd door een van de gaten steken. 

In het Cultuur(t)huis mag je dromen en is niets te gek. De vraag is: wat mis jij in je wijk? Wat zou jij willen op het gebied van kunst, cultuur en techniek? Wat is er nodig?

Op de laatste zaterdag van het UITfestival werden de weersomstandigheden wat uitdagender. Het Cultuurhuis mocht een dagje thuisblijven, en in plaats daarvan trokken we erop uit met de Cultuurtent! Daarop konden Zoetermeerders met een watervaste stift hun wensen opschrijven.

 

 

Filmhuisfilms van Filmhuis Cameo

Filmhuis Cameo was enorm betrokken bij het UITfestival 2020 en liet Zoetermeerders gratis kennismaken met het fenomeen filmhuisfilm. 

Zorgvuldig kozen zij twee films, een voor volwassenen en een familiefilm en vertoonden die respectievelijk op 5 september en 4 oktober in het Stadstheater Zoetermeer.

Voor volwassenen was er La Belle Époque, waarin het leven van zestiger Victor ontregeld raakt wanneer succesvol zakenman Antoine hem kennis laat maken met een nieuwe unieke manier van entertainment. Antoines bedrijf biedt zijn cliënten namelijk de kans om door combinatie van slimme trucages en het naspelen van gebeurtenissen terug in de tijd te gaan, naar een moment naar keuze. Victor besluit de week waarin hij zijn grote liefde voor het eerst ontmoette, veertig jaar eerder.

Op 4 oktober kon je met het hele gezin naar Binti. Een familiefilm over de twaalfjarige vlogster Binti, die vriendschap sluit met leeftijdgenoot Elias, leider van eenmansclub “Red de okapi”. Okapi’s zijn bedreigde Afrikaanse dieren die wereldwijd in ‘gevangenissen ‘leven, waar ze dromen van vrijheid. De film trekt de parallel met het leven van de bedreigde Binti en haar vader die illegaal in België wonen en kunnen worden uitgezet.

VLOG * voorstelling Dirk Scheele @ Stadstheater Zoetermeer

Vlogteam Demi & Quinten dook het Stadstheater in en interviewde Dirk Scheele over hoe fijn het is om weer op te kunnen treden en de manier waarop het UITfestival mensen laat kennismaken met cultuur. Hij geeft nog een mini-optreden weg en in de video zie je stukjes van zijn voorstelling In Holland Staat Een Huis.

<< Kijk mee!

 

 

 

 

 

VLOG * Concert van Someone & Meis

Cultuurpodium de Boerderij had ook iets supertofs geprogrammeerd: twee jonge talenten, Someone en Meis, van Nederlandse bodem met een bijzonder optreden. 

Someone is het alter ego van 3FM-Talent Tessa Rose Jackson. Waar we Tessa vooral kenden van haar ingetogen lieve liedjes, is ze met Someone dieper gedoken in de kleurrijke wereld van psychedelische dreampop. De mix van elektronica en wat psychedelisch aandoende klanken past prachtig bij haar stem.

Meis is het project van Aysha de Groot, dochter van Marcel en kleindochter van Boudewijn de Groot. Als Meis maakt zij solo kleine liedjes over grote onderwerpen als eenzaamheid, knokken tegen pech en het uiterst gefrustreerd blijven hangen in ontkenningsfases. 

Vloggers Demi en Quinten maakten een verslag van het optreden en interviewden beide artiesten over het belang van cultuur en initiatieven als het UITfestival.

<< Kijk mee!

 

Flirt - concert met muziek uit de 50s 60s en 70s

In de Theaterzaal van CKC & partners op veilige afstand van elkaar luisteren en kijken naar een live optreden van goede bands. Kennismaken of opnieuw kennismaken met het onvervangbare genieten van livemuziek en de gezelligheid van samen erop uit! De sfeer, de muziek: het was een heerlijke middag!

Hier zie je een klein stukje registratie van het concert. Je herkent deze golden oldie vast! 

<< Kijk mee!

 

 

 

 

 

 

Pop-up optredens

In de wijken en in het Stadshart kon je in de UITfestival-maand zomaar verrast worden met een pop-up optreden! Zo zagen we onder andere Jeroen Verveld, dansparen van Jessica Dansen en de zangleerlingen van Mirjam van de Beek optreden. 

Maar ook voorafgaand aan diverse activiteiten werd het publiek getrakteerd op wat cultureel Zoetermeer te bieden heeft.

Zo zong Sandra van den Brand voor aanvang van de filmhuisfilm La Belle Epoque en traden dansleerlingen van Ita de Hes op voordat de familiefilm Binti werd vertoond.

 

 

 

Bouwen met bamboe

Onder de naam workshop Bouwen aan kunst en cultuur bouwden wijkbewoners van jong tot oud elke week een supertof kunstwerk!

Leuk om te zien hoe snel je met bamboestokken, textiel en vereende krachten iets imposants in elkaar kan zetten. De creativiteit kwam meteen los bij alle deelnemers, we hebben bouwwerken gezien, bijna fabelachtig hoge kunstwerken en zelfs een rollend kunstwerk!

 

 

 

 

 

Tentoonstelling Stoere Helden tijdens corona

Museum de Voorde heeft onder andere in de UITfestival-maand een mooie tentoonstelling opgebouwd over stoere helden tijdens Corona.

Je ziet en leest hier portretten van allerlei Zoetermeerders die voor ons tijdens de coronacrisis in de frontlinies staan, extra zorg bieden aan mede-inwoners van de stad, bijzondere initiatieven hebben opgestart of op een andere manier heel belangrijk zijn en zijn geweest in deze tijd.

Speciaal voor het UITfestival opende het museum op zaterdag 26 september gratis de deuren voor een ieder die de tentoonstelling wilde komen bekijken. Dat is nog eens op een fijne manier kennismaken met het museum in je eigen stad.

 

 

 

 

 

Proeflessen bij CKC & partners

Naast het co-organiseren van het UITfestival, samen met het Stadstheater Zoetermeer en met inbreng van diverse culturele partners, waren wij natuurlijk ook onderdeel van deze maand vol kennismaking met kunst en cultuur.

En hoe kan je beter kennismaken dat je eens onder te dompelen in kunst en cultuur? Probeer het eens! De hele maand september kon je proeflessen volgen bij een heel groot deel van ons aanbod. 

 

 

 

 

 

 

Ins en outs

Het UITfestival Zoetermeer is een belangrijk evenement om cultuur voor iedereen toegankelijk te maken. Nu gaan we wel een beetje diep in de kern van CKC & partners, maar wij geloven er echt in dat een vorm van cultuur iedereen op een wijze een gelukkiger mens kan maken. Of het nu in de vorm van afleiding is, van plezier, van expressie, van persoonlijke ontwikkeling of wat dan ook.

Kennis kúnnen maken met cultuur is dan de eerste stap. Niet voor iedereen is toegang tot cultuur vanzelfsprekend. Ons team Cultuurparticipatie is dagelijks met hart en ziel bezig om de link met cultuur voor iedere Zoetermeerder mogelijk te maken. Dat doen ze onder andere door letterlijk de wijken in te gaan en te vragen wat inwoners willen, wat ze missen, waar ze blij van worden. 

Ze werken met het thema Zoetermeer is thuis. Je kunt ze volgen op Facebook en op Instagram. Doe dat gerust, om te kijken wanneer ze in jouw buurt bouwen aan kunst en cultuur of om ze vragen te stellen en suggesties te doen. 

Rest ons nog te zeggen ⤵

Hartelijk dank voor je deelname

Wat ontzettend fijn dat je erbij was!